În 2015, în atenţia Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş au intrat 540 de cazuri de minore gravide sau lăuze, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Georgeta Podar, şef serviciu la Centrul Special Maternal.
„Este un centru special pentru că este singurul centru de acest gen din judeţul Mureş care are misiunea de a preveni separarea copilului de mamă, pe de o parte, iar pe de altă parte, sprijinirea mamei şi copilului de a se integra în comunitate după ce beneficiază de servicii. Fiind singurul centru de acest gen din judeţ, din păcate cazurile care ne sunt sesizate sunt din ce în ce mai multe şi observăm că fac parte din medii diverse (…) Una dintre activităţile pe care le desfăşurăm la Centrul Maternal este să monitorizăm situaţia tuturor mamelor sau gravidelor minore, care beneficiază de servicii medicale pe raza judeţului Mureş. În 2015 au intrat în atenţia noastră 540 de cazuri de minore gravide sau lăuze”, a afirmat Georgeta Podar.
Ea a spus că Centrul Maternal are posibilitatea de a găzdui 9 cupluri mamă-copil şi că, din păcate, ajung să beneficieze de servicii specializate doar cazurile cele mai severe, cazurile în care mama şi copilul se confruntă cu situaţii de risc foarte mare.
„În acest an avem aproape spre 400 de cazuri, dar trimestrul IV nu e încheiat. Din păcate foarte multe beneficiare sunt mame minore, care, pe lângă faptul că fac parte dintr-o categorie vulnerabilă, copiii, situaţia lor e mult mai gravă pentru că nu au suport în cadrul familiei şi atunci ele ajung să beneficieze de măsuri de protecţie specială. Cazurile ajunse la noi au între 11 ani şi 40 de ani (…) Făcând o analiză a cazuisticii am observat că violenţa este factorul de risc care conduce la instituţionalizarea mamei şi copilului şi se menţine ca un factor de risc şi pentru momentul reintegrării cuplului mamă-copil în familie”, a arătat Podar.
Şefa serviciului Maternal a DGASPC Mureş a declarat, vineri, în deschiderea Campaniei „Protejează copiii! Fii o umbrelă pentru cei din jurul tău!” că în cadrul acestei acţiuni, care se va derula pe parcursul a 16 zile, trebuie conştientizată comunitatea şi societatea să reacţioneze, dacă se doreşte o schimbare de mentalitate.
„Dacă avem pretenţia ca lucrurile să se schimbe atunci trebuie să ne implicăm fiecare dintre noi. E momentul să ne adresăm atât copiilor, care au un dublu rol, dar şi familiilor din care provin pentru a evita ca fenomenul violenţei să ia amploare”, a afirmat Georgeta Podar.
AGERPRES