Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a recomandat Guvernului, vineri, într-o conferinţă de presă, să nu modifice Hotărârea de Guvern referitoare la facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi să lasă Justiţia să îşi facă datoria.’În baza principiului separaţiei puterilor în stat, atunci când o lege sau o Hotărâre de Guvern este atacată în justiţie, trebuie să laşi justiţia să-şi facă treaba şi să nu intervii. Eu recomand Guvernului să nu modifice nimic şi să lase justiţia să-şi facă treaba. În ceea ce priveşte modificarea legii, cred că acest Guvern are un mandat clar, de aproximativ 6 luni, până la alegerile parlamentare şi pe urmă poate să vorbească de eventuale modificări ale unor legi. În al treilea rând, cred că este nevoie de o reglementare urgentă şi corectă, legală, a problemei UMF, de respectare a legii în vigoare – Legea 1/2011 (Legea Educaţiei -n.r.) este în vigoare, nu există declanşată nicio procedură de modificare a acesteia – şi asigurarea învăţământului în limba maghiară, care a existat tot timpul şi instituţionalizarea acestuia’, a declarat Gyorgy Frunda.
Senatorul UDMR a răspuns astfel afirmaţiilor ministrului Educaţiei, Ioan Mang, potrivit cărora va cere Guvernului anularea Hotărârii de Guvern referitoare la înfiinţarea facultăţii maghiare în cadrul UMF Târgu Mureş şi că s-ar impune şi schimbarea paragrafului din Legea 1/2011, dacă acesta care permite Ministerului să intervină în autonomia universitară. Frunda a spus că Legea Educaţiei nr.1/2011 a prevăzut ca principiu obligatoriu înfiinţarea universităţilor multiculturale, a învăţământului în limba maghiară în trei universităţi din România, printre care şi UMF din Târgu Mureş şi că întrucât Senatul UMF a refuzat de 2-3 ori consecutiv să introducă în Carta UMF articolul respectiv, foştii miniştri ai învăţământului au refuzat confirmarea Cartei Universităţii.
‘Prin HG s-a înfiinţat facultatea în limba maghiară. Potrivit Legii Educaţiei, Guvernul nu putea face mai puţin, nici mai mult decât asta, era singura soluţie a înfiinţării facultăţii în limba maghiară. Conducerea UMF a atacat această hotărâre atât pe fond, cât şi pe excepţie, şi a cerut, pe excepţie, suspendarea aplicării HG până în momentul rezolvării pe fond a contestaţiei înaintate. Termenul de rezolvare pe fond e undeva în decembrie, iar pe excepţie s-a suspendat aplicarea HG până la rezolvarea fondului. Pe româneşte asta înseamnă ca acum, în iunie, să nu fie admitere la secţia maghiară pentru că nu se ştia care era regimul juridic al învăţământului în limba maghiară. De aceea consider că Guvernul Ponta, care a retras recursul declarat de Guvernul Ungureanu, are răspunderea politică, juridică şi de învăţământ asupra rezolvării problemei’, a susţinut Frunda.
Acesta a arătat că problema trebuie rezolvată ‘nu în luni, nu în săptămâni, ci în câteva zile’, încât studenţii de limbă maghiară să ştie unde dau admitere. ‘Este şi interesul UMF, pentru că fără studenţii de limba maghiară, universitatea ca ansamblu, cu învăţământ în limba română şi maghiară, este neviabilă, nu se poate susţine material. Este un interes comun care trebuie rezolvat. Vizita de ieri a actualului ministru – politic nu vreau să o comentez pentru că a avut declaraţii care exced cadrul academic – dar e îmbucurător că a discutat cu profesorii români şi maghiari şi se decantează o soluţie care ar fi acceptabilă pentru ambele părţi’, a precizat senatorul.
AGERPRES