În ce stadiu se află Autostrada Unirii A8, de la Târgu Mureș la podul de peste Prut
În ce stadiu se află Autostrada Unirii A8, de la Târgu Mureș la podul de peste Prut

În ce stadiu se află Autostrada Unirii A8, de la Târgu Mureș la podul de peste Prut

Autostrada Unirii, care va tăia Carpații și va uni Moldova cu Transilvania, prinde contur. Un nou contract a fost semnat marți, iar drumul de mare viteză va avea cel mai lung traseu montan din țara noastră, prin zone și arii protejate.

În paralel, lucrările avansează pe loturi ale altor autostrăzi în lucru și, susțin oficialii, vom avea mai multe inaugurări de tronsoane, în următoarele luni.

Autostrada Unirii sau A8 va asigura legătura între două dintre cele mai importante regiuni din centru și nord – est Practic, din Transilvania de la Târgu – Mureș până la Iași – Ungheni. Este împărtiță în mai multe loturi, aflate în diferite faze de licitație ori abia contractate.

A8 are cel mai lung traseu montan de până acum, aproximativ 200 de kilometri, unii străbătuți de tuneluri ori pasaje.

Planurile arată că va intersecta 14 situri Natura 2000 – , adică o rețea formată din zone naturale de protecție, dar și 2 arii protejate de interes național.

Cum arată un lot, de exemplu, cel semnat marți. Are aproape 20 de kilometri, include 7 tuneluri, cel mai lung de 500 de metri, 46 de poduri pasaje și viaducte. În plus, vor exista două parcări de scurtă durată pe ambele părți ale autostrăzii, dotate inclusiv cu stații de incărcare pentru mașinile electrice. Doar pentru această porțiune, valoarea contractului este de peste 2,7 miliarde de lei. Constructorul care va demara lucrările și pe acest lot munceste deja la aproape o treime din autostradă.

Are la dispoziție 4 ani să dea în trafic porțiunea, unde este prevăzut și nodul rutier de la Pipirig, care asigură legătura cu Drumul Național DN15B, unul dintre cele mai aglomerate din România.

Autostrada Unirii, de la Târgu-Mureș la Ungheni, inclusiv Podul peste Prut, se ridică la aproximativ 50 de miliarde de lei fără TVA și este finanțată din fonduri europene.

Sursa: Pro TV