Turismul românesc este în plin proces de revitalizare, în ciuda crizelor suprapuse prin care trece, iar acest lucru se datorează într-o mare măsură voucherelor de vacanţă, reintroduse în circuit prin ordonanţa de urgenţă adoptată la sfârşitul anului trecut, a afirmat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în primele şapte luni, 5,907 milioane de turişti au ales să îşi petreacă vacanţele în România.
Astfel, a fost înregistrată o creştere a numărului de vizitatori cu 25,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci când în ţara noastră au sosit şi s-au cazat în structurile de primire turistică 4,707 milioane de persoane.
„Datele statistice din primele şapte luni ale anului ne arată că turismul românesc este în plin proces de revitalizare, în ciuda crizelor suprapuse prin care trece! Acest lucru se datorează într-o mare măsură voucherelor de vacanţă, reintroduse în circuit prin ordonanţa de urgenţă adoptată la sfârşitul anului trecut şi care, pe lângă contribuţia la refacerea capacităţii de muncă a angajaţilor, reprezintă o infuzie de 252 milioane euro în industrie. Atenţia acordată turismului, acum domeniu strategic pentru economia naţională, nu s-a oprit aici. 15.000 de operatori au primit compensaţii în valoare de 800 milioane de euro pentru restricţiile impuse de pandemie, bani care au ajutat la repornirea motoarelor. Mai mult, pentru că ne dorim un mediu antreprenorial sănătos, am început eliminarea concurenţei neloiale, prin clasficarea apartamentelor deţinute de persoanele fizice! Toate aceste demersuri, precum şi alte iniţiative, sunt rezultatul colaborării dintre minister, UAT-uri şi mediul de afaceri, parteneriat care şi-a adus un aport semnificativ în creşterea de 25,5% a turismului autohton, faţă de cifrele înregistrate anul trecut”, a declarat ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
În total, pentru perioada ianuarie-iulie a anului curent, sosirile turiştilor români au reprezentat 86,3%, însumând 5,097 milioane de persoane, în timp ce sosirile turiştilor străini au înregistrat un procent de 13,7%, respectiv 809.500 de persoane.
În structurile de cazare au fost înregistrate 12,445 milioane de înnoptări, în creştere cu 21,5%. Durata medie a şederii a fost de 2,1 zile pentru români şi de 2,2 zile pentru străini.
„În ceea ce priveşte egalarea cifrelor din anul de referinţă 2019, prognoza Organizaţiei Mondiale a Turismului ne arată că după pandemia COVID-19 industria îşi poate reveni total până în 2023-2024, însă luând în calcul situaţia actuală din energie şi războiul de la graniţă, realitatea este că ne putem raporta abia la anul 2026”, a completat ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Conform sursei citate, cei mai mulţi dintre vizitatorii străini provin din Germania, Israel şi Italia. AGERPRES