În satul mureșean Deaj, pastorul penticostal Viorel Lăcătuș își trăiește a doua viață. Acum, omul care într-o singură săptămână din pandemie și-a pierdut o nepoțică, o fiică și soția, a făcut rost de bani pentru a asfalta un drum, a construit case și coace pâini pentru sărmanii din împrejurimi și a făcut un after-school la biserică. În mare măsură doar cu ajutorul unor olandezi generoși.
Experiența l-a înălțat, cu timpul, în postul de lider subînțeles al comunității de romi din Deaj, adică în fruntea a câteva sute de oameni, care își câștigă existența, în general, muncind în străinătate, la ferme sau în construcții.
În Hărănglab, un sat din aceeași comună, cu vreo 800 de locuitori, în zona de romi, „sunt mai mulți copii decât oameni”, după cum rezumă situația un localnic. Casele sunt, aproape fără excepție, într-o stare jalnică: fără sticlă în geamuri, fără tencuială, cu acoperișurile sparte. „Pentru câțiva, care stăteau pe-afară, n-aveau pe unde dormi, am făcut și case. Mici, dar cu gresie pe jos, cu termopane, să aibă unde ține copii. Mi-au trimis olandezii bani de materiale. O să mai fac case. Uite, fata asta de 17 ani, cu bebelușul în brațe. Am făcut o casă pentru ea și părinții ei i-au luat-o și au dat-o la alt copil, la care țineau mai mult. Acum o să îi fac altă casă”, spune pastorul, coborând din dubița cu pachete.
Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ. Omul care aduce pâinea. Într-un sat din Mureș, un pastor este singurul ajutor pentru zeci de oameni sărmani: „Pentru cei mari e târziu, dar poate copiii să-i scoatem la lumină”