Sărbătorile încă păstrează vii tradiţiile din bătrâni. Iar pentru că suntem în pragul prăznuirii Arhanghelilor Mihail şi Gavril, în Transilvania, un obicei vechi se păstrează şi astăzi. În Idicelu de Pădure, în judeţul Mureş, Vara Arhanghelilor marchează coborârea ciobanilor cu oile de pe munte. Oamenii locului se adună şi petrec cu preparate ciobăneşti şi jocuri specifice.
După aproape jumătate de an în care au pe păşunile înalte, turmele revin acasă pentru iernat în satele din bătătură. Iar ciobanii se întâlnesc, povestesc şi chefuiesc.
Prilejul este sărbătoarea arhanghelilor Mihail şi Gavril, care în comunităţile pastorale sunt consideraţi ocrotitori ai oilor. În calendarul străvechi, sărbătoarea ţine trei zile. Iar în una din ele, cea mai călduroasă, ciobanii se întorc acasă.
Nea Mihai are 200 de oi, iar din primăvară şi până ieri, a coborât doar o singură dată de pe munte, pentru a merge la o nuntă.
Nea Mihai: Eu aşa am crescut. de când am putut duce jula şi burta. De la şase ani am fost într-una. Mi-a plăcut, am ţinut animale.
Meniul a fost în ton cu sărbătoarea ciobanilor. Iar mirosul preparatelor tradiţionale a cuprins toată valea. Vedetă, însă, a fost bulzul ciobănesc prăjit direct în jar şi umplut cu brânză direct din putină.
Ziua s-a încheiat cu jocurile ciobanilor, de la care nu s-au dat înlături nici tinerii veniţi la sărbătoarea bacilor. La final, cu toţii au vrut sa-si demonstreze forta la trasul funiei, dar pe care au inlocuit-o cu parul.
Vezi video pe Observator TV