Şeful Clinicii Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Szabo Bela, a declarat marţi, la lansarea campaniei de conştientizare a cancerului de col uterin ‘Protejează-i aripile!’, organizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, că numai în judeţul Mureş ar fi necesare anual între 30.000 şi 50.000 de teste Babeş-Papanicolau, însă există fonduri pentru 1000 până la 3000.
‘Poate că despre cancerul de col uterin ar trebui să vorbim mai puţin şi să facem mai mult. În 2012, a fost lansat un program de screening – ştiu că a fost greu, la vremea respectivă eram preşedintele comisiei consultative a Ministerului Sănătăţii. În primul an au venit fonduri, apoi au venit şi nu au venit. Avem nevoie de predictibilitate şi continuitate. Şi ca acest program să fie eficient e nevoie de mult mai mulţi bani şi de o mai bună organizare. Ca acest screening să fie eficient şi să dea rezultate, numai în judeţul Mureş ar fi necesare măcar 30.000- 50.000 de citologii pe an, noi avem fonduri pentru 1000-3000 şi, câteodată, scârţâie aprovizionarea. Trebuie făcut ceva pentru că suntem pe primul loc în Europa, cu 35 de cazuri noi la 100.000 locuitori pe an’, a arătat doctorul Szabo.
Acesta a spus că în primul rând e nevoie de comunicare şi de educaţie, întrucât ‘populaţia noastre este foarte tolerantă faţă de leucoree’, în condiţiile în care ‘cancerul de col debutează insidios cu scurgeri abundente’.
Dr. Szabo Bela a precizat că, pe lângă reticenţa populaţiei, lipsa de comunicare face ravagii, un exemplu fiind campania de vaccinare anti HPV demarată de Ministerul Sănătăţii.
‘Trebuia să felicităm Ministerul Sănătăţii la vremea respectivă, am avut bani, am avut vaccinuri, dar din păcate acestea au expirat şi nu au fost folosite. Comunicarea a pornit cu stângul (…) În ţările care au pornit vaccinările deja se văd rezultatele şi nu auzim de rezultate adverse, aşa cum se afirma la noi. Campania la noi a fost ineficientă. Din păcate este nevoie de acest screening pentru că trebuie măsuri de sănătate publică fiindcă există o pătură care umblă des la controale în sistemul privat, dar majoritatea femeilor nu au fost niciodată la un screening’, a afirmat şeful Clinicii Obstetrică Ginecologie.
Unitatea Regională Centru pentru Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin de pe lângă SCJU Târgu Mureş a precizat că, până la sfârşitul anului, la nivel regional sunt disponibile 6.700 de teste Babeş-Papanicolau gratuite.
AGERPRES