În județul Mureș nu există incineratoare pentru animalele moarte

În județul Mureș nu există incineratoare pentru animalele moarte


În plin sezon de epidemie de pestă porcină și de scrapie – în cel din urmă caz fiind semnalate focare și în Mureș – județul nu are un contract încheiat pentru preluarea și incinerarea cadavrelor animalelor.

Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Mureș, Ioan Rus, a semnalat problema în cadrul Colegiului Prefectural, arătând că până în acest an serviciul era asigurat de firma Protan, care însă a intrat în faliment, și a cerut discutarea urgentă a problemei, împreună cu Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Consiliul Județean Mureș, în vederea găsirii unei soluții.

“Ar trebui să luăm în discuție o analiză cu asigurarea animalelor care trebuie incinerate. Noi în județul Mureș și nici în împrejurimi, la ora actuală, nu avem puncte de preluare a animalelor moarte, pentru incinerare. Legislația prevede foarte clar, o persoană juridică care deține o fermă zootehnică este obligată să aibă încheiat un contract cu asemenea firme autorizate pentru preluarea, pentru ecarisarea animalelor moarte din diferite motive. Cred că sunt puține… sau era Protan-ul până anul acesta, care a intrat în dizolvare, în faliment, iar persoanele fizice crescătoare de animale care au evenimente de mortalități, prin Consiliul Județean, trebuie să asigure obligatoriu CJ un contrat la nivel de județ, pentru îndrumarea spre aceste centre de ecarisare. Inclusiv cheltuielile de transport sunt suportate de CJ, din fondurile asigurate de la bugetul de stat. Pe această linie ar trebui să luăm în discuție, cu CJ, cu DSVSA, modul de a găsi soluții pentru asemenea incineratoare, la nivel de județ sau în județe limitrofe, pentru lichidarea acestor focare. Repet, legislația prevede că persoanele juridice nu pot fi asigurate dacă nu au un contract”, a declarat directorul executiv al DADR Mureș.

De cealaltă parte, Alexandru Câmpeanu, vicepreședinte al CJ Mureș, a spus că situația este generată de faptul că până acum nicio firmă specializată în astfel de servicii nu a fost interesată să încheie un contract în acest sens cu Consiliul Județean, deși s-au derulat deja două proceduri de achiziție publică. El a precizat că la acest moment, CJ Mureș este în procedură de achiziție directă.

“Din câte se cunoaște, în județul Mureș nu există un astfel de serviciu de incinerare, Consiliul Județean într-adevăr are obligația să asigure serviciul de preluare, ridicare și transport al cadavrelor animalelor (moarte), în acest sens s-au demarat, s-au finalizat de fapt două proceduri de achiziție pe SEAP la care nu s-a înscris niciun ofertant, niciun doritor, se pare că oferta pe care o poate face Consiliul Județean nu este atractivă. Suntem în reluarea celei de a treia proceduri, de această data prin achiziție directă, sperăm să avem o firmă interesată, dacă nu, încercăm să ne gândim la condiții mai atractive, dar nu putem oferi condiții mai favorizante, decât cele prevăzute de lege”, a declarat Câmpeanu.

El a precizat că suma pe care o poate oferi CJ Mureș pentru aceste servicii este de maxim 21.000 de lei și că speră să se găsească o firmă interesată.

“Există firme cu acest obiect de activitate, doar că condițiile impuse prin caietul de sarcini nu au prezentat interes pentru firmele care prestează astfel de servicii. Putem oferi doar suma pe care o oferă Ministerul Dezvoltării, 21.000 de lei, dacă nu va exista niciun ofertant la aceast sumă, vom încerca să găsim soluția la această problemă”, a mai arătat Câmpeanu.

În urmă cu câteva zile, directorul executiv al DSVSA Mureș, Kincses Sandor, a semnalat că s-au identificat focare de scrapie la două ferme din zona Luduș, cele peste 1.200 de ovine din acestea urmând să fie ori sacrificate, ori genotipate.