Pentru a 12-a oară consecutiv, mureșenii se vor putea bucura de ritmurile fermecătoare ale muzicii clasice vieneze. Îndrăgita orchestră Johann Strauss Ensemble, condusă de Russel McGregor, va veni din nou la Tîrgu Mureș, în apropierea sărbătorilor de iarnă.
Sub titulatura „VIENNA MAGIC – CHRISTMAS EDITION”, turneul charismaticilor muzicieni austrieci va străbate numeroase orașe din țara noastră, întocmai ca îndrăgitul compozitor Johann Strauss, împreună cu a sa orchestră, în iarna anului 1847.
Turneul național începe pe 13 decembrie la Brașov la Teatrul „Sica Alexandrescu”, străbate apoi drumul până la Cluj-Napoca, unde în 14 decembrie putem asculta orchestra la Opera Națională, în 15 decembrie la Bistrița-Năsăud la Palatul Culturii, pe 16 decembrie la Arad la Teatrul „Ioan Slavici”, în 17 decembrie la Sibiu la Sala „Thalia”, în 18 decembrie la Timișoara la Filarmonica „Banatul”, în 19 decembrie orchestra va ajunge din nou la Oradea la Teatrul de Stat, iar în 20 decembrie Tîrgu Mureș fi din nou gazda concertului în minunatul Palat al Culturii. Turneul va culmina cu o reprezentație de gală, în specificul stil vienez, găzduit pe 21 decembrie, la Sala Palatului din București.
Programul concertului va cuprinde lucrări de muzică clasică ce aparțin celor mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, iar celebrele valsuri vieneze, nelipsite din repertoriul abordat de Johann Strauss Ensemble, vor contura tabloul încântător al unei seri magice de iarnă.
Muzicienii din Johann Strauss Ensemble sunt încântați să revină într-un turneu de excepție, spunând că „de fiecare dată descoperim ceva nou în această țară frumoasă. Abia așteptăm să ne reîntoarcem și să mai trăim un capitol din viața orchestrei noastre împreună cu minunatul public român”.
Având în vedere faptul că spectacolele orchestrei Johann Strauss Ensemble în România se joacă de fiecare dată cu casa închisă, biletele au fost puse în vânzare din timp.
Cine sunt membrii orchestrei Johann Strauss Ensemble
Dirijor și vioară – solo: Russell McGregor, Viori: Josef Herzer, Yuko Buchmann, Alois Mares, Cornelia Neumann, Christian Wirth, Manfred Kammerhofer; Violă: Gerhard Paal; Violoncel: Bernhard Walchshofer; Contrabas: Erich Buchmann; Harpă: Christina Vesztergom; Flaut și piculină: Gudrun Hirt-Hochreiner; Oboi: Astrid Kendl; Clarinet: Prof. Günther Gradischnig; Fagot: Maria Neubauer; Corn francez: Walter Pauzenberger; Trompetă: Prof. Werner Steinmetz; Trombon: Walter Schiffler; Timpane și percuție: Alfred Steindl.
O istorie impresionantă
Istoria orchestrei Johann Strauss Ensemble începe în anul 1985, când a fost fondată de către membrii ai Bruckner Orchester din Linz. Grupul lucrează de atunci fără întrerupere la perfecționarea sunetului și stilului, adăugând piese noi și inovatoare repertoriului standard. Orchestra îi datorează o mare parte din evoluția profesională violonistului și dirijorului Russell McGregor, care s-a alăturat ansamblului în 2004. Respectând tradiția concertelor Strauss din secolul XIX, acesta dirijează în stilul Stehgeiger, adică din poziția de solist.
Încă de la început, Johann Strauss Ensemble a încercat să își dezvolte repertoriul într-un mod care combină numeroasele lucrări muzicale ale familiei Strauss cu compoziții noi. Orchestra acordă o importanță specială neutralizării tendinței de comercializare care este din ce în ce mai des asociată cu muzica vieneză. Faptul că sediul principal al JSE se află în Linz joacă un rol crucial în definirea personalității ansamblului, permițând grupului să combine stilul muzical al Austriei Superioare cu magia Vienei.
Russell Mcregor: „Publicul român este aproape de sufletul meu”
Unul dintre motivele pentru care orchestra Johann Strauss revine an de an în România, este schițat frumos de dirijorul Russell McGregor: „Decembrie este o lună specială, nu doar pentru că ne vom revedea în preajma Crăciunului, ci pur și simplu pentru că vom avea bucuria să ne privim din nou în ochi. Publicul roman este aproape de sufletul meu și sunt onorat că voi avea șansa din nou să susțin un turneu prin țara dvs. Am mulți prieteni în România și abia aștept să îi revăd. Vă promit că și în acest an concertul va avea aceeași energie debordantă și vă pregătim și câteva surprize. Vă aștept în sala de concert! Cele mai bune gânduri!”.
Ceva magic: Dirijorul Russell McGregor
McGregor s-a născut în Oxford, dar a crescut în Melbourne, Australia, unde la vârsta de 7 ani a început să studieze vioara. Din 1992 Russell locuiește în Viena, iar din 1997 este concertmaestru și dirijor al orchestrei Palatului Schöbrunn. Vioara la care cântă a fost fabricată în anul 1697 de către Carlo Giuseppe Testore, aceasta fiind „sora mai mică” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart.
Russell McGregor vorbește despre primii pași care l-au ajutat să devină un mare dirijor:
„La început, mi-au plăcut lecțiile de vioară. Dar au fost perioade, pe la 12-13 ani, când am vrut să renunț pentru că devenisem mai interesat de fotbalul australian și de tenis. O singură dată am făcut o pauză de două săptămâni, dar apoi m-am întors la vioară pentru că mi-am dat seama că îmi lipsește”.
„La 15 ani mi-am dat seama că muzica este destinul meu, așa că am renunțat la antrenamentele de tenis. Nu știam încotro mă voi îndrepta și cred că abia în ultimii 15 ani mi-am găsit cu adevărat locul în industria muzicală și pot spune că sunt mulțumit”!
„După ce mi-am încheiat studiile la „Școala de artă”, am urmat timp de doi ani un curs de specializare pentru a deveni dirijor. Dar nu-mi doream neapărat acest lucru. Întotdeauna mi-am închipuit că voi fi un simplu violonist. De multe ori, eram dirijor în taberele de muzică, apoi am început să pun în scena multe baluri vieneze, așa că eram într-un fel, obligat să fiu și dirijor. Apoi, în ultimii 10 ani, am început să fiu solicitat tot mai des în calitate de dirijor. Prima mea experiență ca dirijor a fost cu musicalul „The Wizard of Oz”. Este un show extraordinar cu o muzică deosebită și trebuie să mărturisesc că am avut mari emoții înainte de reprezentație, dar după ce am cântat prima notă, emoțiile s-au risipit. A fost magic”.
Cristina Vancea