Despărțământul Reghin al Asociației Culturale ASTRA, împreună cu Protopopiatul Ortodox și Casa Municipală de Cultură din Reghin, l-au omagiat săptămâna trecută pe doctorul Eugen Nicoară, cel care a murit fără să primească o pensie de la Statul Român, deși a dat Reghinului un spital și o casă de cultură, precum și numeroase scriituri valoroase.
Pentru a marca împlinirea a 120 de ani de la nașterea omului de știință și cultură, organizatorii au pus la cale un simpozion intitulat „Dr. Eugen Nicoară în memoria contemporanilor”.
Slujba de pomenire
Manifestarea a debutat la bustul doctorului Eugen Nicoară din curtea Spitalului Municipal, unde un sobor de preoți, condus de protopopul Teodor Beldean, a oficiat o slujbă de pomenire și s-au depus jerbe și coroane de flori, în prezența câtorva reghineni veniți special și a unora dintre bolnavii aflați în curtea spitalului. Niciun „halat alb” nu a fost zărit printre cei prezenți, fapt ce a fost ulterior comentat cu dezaprobare de unii participanți. Totuși, la festivitate a asistat discret și un reprezentant al celor care își desfășoară activitatea în incinta spitalului, respectiv directorul adjunct al spitalului, dr. Narcisa Fărcaș.
Sesiunea de comunicări
După slujba de pomenire, activitatea a continuat în sala mica a Casei de Cultură „Eugen Nicoară” unde, în cadrul simpozionului, au fost prezentate comunicări despre viața și activitatea celui omagiat. Au vorbit celor prezenți protopopul Teodor Beldean, Lazăr Lădariu – președintele Despărțământului Central Județean Mureș al asociației ASTRA, profesorul Liviu Boaru – directorul Arhivelor Naționale Mureș și profesorul Dimitrie Poptămaș. Au mai luat cuvântul preoții Ovidiu Moldovan și Daniel Ciolocoiu și publicistul reghinean Ilie Frandăș, sesiunea fiind moderată de fostul director al Bibliotecii Municipale „Petru Maior”, profesorul Marin Șara.
O viață plină
Cei prezenți au putut afla lucruri inedite despre doctorul Eugen Nicoară, care deși a fost arestat și apoi rămas fără casă după marea naționalizare (în locuința lui se află la ora actuală Jandarmeria Reghin), a continuat să trăiască cu frenezie și a găsit resurse pentru a desfășura activități culturale și chiar medicale.
Eugen Nicoară a trăit 92 de ani și a continuat să-și viziteze edificiile chiar și după ce ele au intrat în stăpânirea statului comunist. În ultimii ani de viață și-a donat manuscrisele bibliotecii municipale și-a construit monumentul funerar și chiar și-a organizat oarecum propria înmormântare, lăsând prin testament instrucțiuni precise referitoare la persoanele care să fie invitate să vorbească despre el și propunând discursuri pentru unii vorbitori.
Doctorul Nicoară a publicat, în timpul vieții sale, peste 160 de lucrări științifice. În perioada 1923 – 1948, timp de 25 de ani, a fost președintele Despărțământului Reghin al ASTREI și, pentru activitatea sa, a fost decorat de Regele Carol al II-lea cu „Meritul Cultural în grad de Cavaler”, „Meritul Sanitar”, „Steaua României” și „Meritul Cultural pentru Strejărie”.
Deoarece există încă material documentar care poate fi cercetat, atât la Arhivele Naționale din Tîrgu-Mureș, cât și la Biblioteca „Petru Maior” din Reghin, participanții la simpozion au ajuns la concluzia că, în viitor, poate fi publicată o carte cu documentele personale rămase de la Eugen Nicoară.