Guvernul ungar consolidează suveranitatea energetică a Ungariei şi siguranţa aprovizionării consumatorilor interni prin utilizarea intensificată a resurselor disponibile pe plan intern – se mai arată în document.
Prima sondă Berettyó, pusă în funcţiune luni, este de tip Konyár Ny-7, cu o adâncime de 2625 metri. În acest an, urmează să fie pregătite şi testate încă trei sonde, iar o alta urmează să foreze la o adâncime şi mai mare.
Exploatarea gazelor naturale este în desfăşurare din februarie anul trecut în cadrul unui alt mare proiect naţional al companiei energetice ungare. Pe câmpul Nyékpuszta, de lângă oraşul Sarkad, judeţul Békés, oraş aflat în vecinătatea graniţei cu România au fost puse în funcţiune până acum patru sonde cu care au fost extrase până în prezent 73 000 000 de metri cubi de gaze naturale şi 96 000 de metri cubi de ţiţei (condensat). În cele două locaţii, până la sfârşitul anului 2024, ar mai putea fi puse în funcţiune până la 10 sonde, pe lângă cele existente.
În Ungaria, înainte de criza energetică, consumul intern de gaze naturale a scăzut semnificativ de la nivelul anual de 10-11 miliarde metri cubi, până aproape de 8 miliarde metri cubi. Consumul de gaze naturale ar putea fi redus în continuare, de exemplu, prin îmbunătăţirea eficienţei energetice susţinute în cadrul programului de renovare a locuinţelor sau prin intensificarea utilizării energiei geotermale. În acelaşi timp, gazele naturale vor continua să joace un rol important ca sursă de energie de echilibrare pentru sursele regenerabile dependente de condiţiile meteorologice, contribuind astfel la tranziţia verde – se mai arată în comunicat.
Grupul MVM nu doar că asigură aprovizionarea consumatorilor interni, dar îşi extinde activităţile de exploatare a gazelor naturale şi pe plan internaţional. Recent, compania a încheiat un acord pentru achiziţionarea unei participaţii de 5% într-unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze naturale de mare adâncime din lume, Shah Deniz, situat pe teritoriul Azerbaidjanului – specifică Ministerul Ungar al Energiei (EM), în comunicatul de presă.
Sursa: MTI