Primul contract de finanţare din fonduri europene, pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuit din Miercurea Ciuc, a fost semnat de primarul municipiului, Raduly Robert Kalman şi de directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu.
Proiectul are o valoare de 610.000 euro, fiind finanţat în cadrul Programului Regio, Axa prioritară 1.2, Domeniul major de intervenţie ,,Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe”. El vizează reabilitarea a cinci blocuri din strada Kossuth Lajos, lucrările urmând să demareze în vară.
Directorul ADR Centru, Simion Creţu, a declarat, la semnarea contractului, că Primăria Miercurea Ciuc este principalul beneficiar al acestui program, întrucât a depus şase proiecte şi mai are două în lucru, ceea ce înseamnă, în total, peste 10 milioane de euro.
,,Practic, aceste proiecte se finanţează în parteneriat. Se asigură sume nerambursabile prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin intermediul POR, prin contribuţia autorităţilor locale, dar şi a beneficiarilor, care îşi cresc confortul şi reduc foarte mult cheltuielile, având în vedere că eficienţa energetică creşte, după unele documentaţii, cu peste 40 la sută. Ceea ce reprezintă o economie şi mai ales, în această zonă în care temperatura scăzută durează o bună perioadă din an, este o bună oportunitate şi un mare serviciu pentru cetăţeni”, a declarat Simion Creţu.
Acesta a precizat că Primăria Miercurea Ciuc a depus cele mai multe astfel de proiecte din zona Centru, spre deosebire de Târgu Mureş care a depus trei proiecte sau de Alba Iulia care a înaintat un singur proiect.
La rândul său, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a declarat că, pentru cele şase proiecte depuse deja, contribuţia municipalităţii este de 9.6 milioane de lei, ceea ce înseamnă un efort foarte mare din bugetul local.
,,Este o sarcină grea a bugetului, 9,64 milioane de lei înseamnă cel mai mult ca valoare pe lista anuală de investiţii pentru 2014, însă toată lumea ştie că la noi e Polul Frigului. Deci, practic, aceste investiţii în anvelopare au cele mai bune rezultate şi cele mai bune grade de eficientizare din toată România. Deci, trebuie să mergem înainte, pentru că asta ne e datoria”, a declarat Raduly Robert.
În municipiul Miercurea Ciuc s-au reabilitat termic, în ultimii şapte ani, un număr de 54 de blocuri de locuinţe. După ce se vor anvelopa şi cele 32 de blocuri, incluse în cele şase proiectele depuse la ADR, aproximativ 25 la sută dintre apartamentele din municipiu vor fi reabilitate termic ceea ce, a opinat Raduly Robert, situează oraşul între primele trei la nivel naţional.
Programul de anvelopare a blocurilor de locuit a avut un succes deosebit, încă de la debutul său, întrucât în Miercurea Ciuc se furnizează încălzire, în medie, opt luni pe an, iar facturile la întreţinere pe timp de iarnă sunt foarte mari.
În urma măsurătorilor făcute de specialişti, s-a ajuns la concluzia că locatarii din blocurile reabilitate termic fac o economie la factura de încălzire cu până la 30 la sută, faţă de cei din blocurile nereabilitate.