De peste 100 de ani, Europa schimbă ceasurile de două ori pe an. Prima dată primăvara, atunci când se trece la ora de vară, iar apoi în toamnă, când trecem la ora de iarnă. Dar UE discută de mai mulți ani varianta renunțării la schimbarea orei.
În 1916, Germania, aflată în prin Război Mondial, a fost prima țară din Europa care a decis schimbarea orei, pentru a economisii cantitatea de cărbune. Imediat după aceea alte state europene i-au urmat exemplul.
În prezent Europa și Statele Unite sunt singurele regiuni de pe glob în care însă se mai schimbă ora de două ori pe an, iar specialiștii spun că acest fenomen are efecte negative asupra organismului.
Când renunță UE la schimbarea orei
Comisia Europeană a început să vorbească despre ideea de a renunța la schimbarea orei în septembrie 2018, în urma unei consultări publice la care au participat 4,6 milioane de cetățeni europeni. O majoritate covârșitoare dintre aceștia a cerut încetarea acestei practici. Propunerea a fost apoi aprobată de europarlamentari în prima jumătate a anului 2019.
Ajungând în această etapă, se aștepta ca în scurt timp să fie pusă în practică în toate statele membre, dar la nivel de UE nu s-a mai întâmplat nimic.
Europoliticienii au explicat că la nivel de instituții europene, sistemul politic nu poate face față tuturor lucrurilor deodată. Mai întâi a fost Brexitul, apoi pandemia de COVID-19 și acum războiul din Ucraina. Toate acestea au făcut ca luarea unei decizii finale de către Consiliul Europei în legătură cu schimbarea orei să fie amânată, scrie Euronews.com.
Prin urmare, la patru ani după ce renunțarea la ora de vară a fost votată în Parlamentul European, încă mai e nevoie de timp pentru ca țările europene să renunțe să mai schimbe ceasurile de două ori pe an.
Când ar putea renunța România la schimbarea orei
În România renunțarea la schimbare orei se va face odată cu întreaga Uniune Europeană.
Parlamentul European a decis că orice schimbare a regulilor privind schimbarea orei sau renunțarea la această practică din Europa nu ar trebui să perturbe regimul de ceas unificat al UE. Printr-o rezoluție adoptată de PE se stabilește că orice modificare a calendarului DST ar trebui să afecteze toate țările în mod egal și simultan.
Cu toate că pe teritoriul UE sunt trei fusuri orare, toată țările membre și-au sincronizat schimbările de ceasuri anuale începând cu anul 1980.
Până se va lua o decizie la nivel internațional privind renunțarea la schimbarea orei, România va trece și în 2023 la ora de vară în luna martie și va reveni la cea standard în octombrie.
Potrivit reglementărilor, la ora de vară se trece în prima duminică de după echinocțiul de primăvară. În 2023, această dată este 26 martie.
Astfel, duminică 26 martie, ceasul se dă cu o oră înainte iar ora 03.00 devine ora 04.00. Datorită faptului că în această noapte se sare, practic, peste o oră, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, singura care va avea 23 de ore, iar noi vom dormi mai puțin în acea noapte.
Sursa: StirilePROTV