Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a participat vineri, 17 martie 2023, la evenimentul de inaugurare a Centrului Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, din cadrul Centrului UNiX, al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Clădirea UNiX, care cuprinde Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină și Centrul Academic de Examinare, este situată în cartierul Cornișa, str. Victor Babeș nr. 15 și reprezintă una dintre cele mai spectaculoase investiții ale UMFST G.E. Palade Tg. Mureș.
Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină dispune de spații destinate utilizării, în cadrul sesiunilor practice, a tehnologiei de realitate virtuală (VR), augmentată (AR) și mixtă.
Unul dintre spațiile Centrului Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, destinate învățământului medical, este dotat cu un sistem inteligent de proiecție panoramică, ce permite studenților participanți la sesiunile VR, chiar dacă aceștia se află în afara mediului virtual, vizualizarea detaliată a exercițiilor desfășurate de cadrele didactice și studenții aflați în imersie totală.
O altă sală este amenajată similar unui salon de spital, aici desfășurându-se sesiunile de realitate mixtă și augmentată prin proiectarea, în mediul real, a unor holograme reprezentând pacienți virtuali, vizibili prin intermediul unor ochelari speciali în care rulează o aplicație specifică (Holopatient).
Prof. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a declarat că „am adus cea mai modernă tehnologie într-un loc în care inovația este la ea acasă – la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Educația care utilizează noile tehnologii va deveni curând un standard de calitate, iar realitatea virtuală, tehnicile de simulare medicală, precum și inteligența artificială vor schimba fundamental universitățile, învățământul medical, dar și asistența medicală. Rămânem consecvenți orientării pe care o avem și cred că vom câștiga pariul pus cu viitorul”.
Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a apreciat proiectul de la Târgu Mureș și a declarat că „la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” este un centru extraordinar, care permite deprinderea investigațiilor medicale de bază, respectiv examinarea pacientului, diagnosticul diferențial, diagnosticul pozitiv și cred că acesta este viitorul. Toate universitățile încearcă să ofere soluții digitale, legate de realitatea virtuală în învățare. Ele au un mare avantaj: sunt repetabile, reproductibile, dar acest lucru nu înseamnă că medicina se va face în afara patului bolnavului. Fiecare dintre noi trebuie să fim conștienți că ceea ce învățăm sau deprinderile pe care le dobândim în această zonă virtuală trebuie aplicate și trebuie exersate pe pacienți.”
Echipamentele de ultimă generație utilizate în cadrul Centrului Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină au fost achiziționate printr-un recent proiect PNRR câștigat de Universitate, proiectul i-NEXT, și constau din:
- Ochelari de realitate augmentată și mixtă Microsoft Hololens 2;
- Aplicația HoloHuman, care utilizează holograme imersive în mărime naturală, ce permite cadrelor didactice și studenților să exploreze regiuni anatomice ale corpului – 11 sisteme diferite și peste 4.500 de structuri descrise și etichetate;
- Aplicația HoloPatient, care permite studenților să vizualizeze, să evalueze, să stabilească diagnosticul și schemele de tratament pentru un mare număr de pacienți cu tot atâtea patologii, prin simulări holografice ale unor scenarii standardizate de pacienți, fiecare cu mai multe videoclipuri holografice care ilustrează diferite indicii vizuale și simptome.
Alături de facilitățile de pregătire medicală, Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină are spații de VR destinate programelor de studii din domeniile Arhitectură și Inginerie, o sală în care se desfășoară sesiuni de imersie totală în mediul virtual, prin utilizarea unor aplicații care permit învățarea și exersarea unor tehnici și manopere medicale, precum și crearea unor proiecte tehnice și de arhitectură.
Conducerea administrativă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, care a coordonat întreg proiectul de realizare a Centrului UniX, a evidențiat importanța și rolul resursei umane implicate în implementarea acestui proiect și capacitatea de lucru în echipă.
În cadrul UNiX, la etajul clădirii cu o suprafață de peste 2800 mp, se află Centrul Academic de Examinare. Acesta dispune de 5 amfiteatre modulare multifuncționale, însumând 468 de locuri, fiecare loc dotat cu tehnologie IT de ultimă generație (monitoare individuale Touch screen integrate, pliabile și rotative, full HD, complet motorizate, de tip Dynamic 3) conectate la platforme de învățare/e-learning și de examinare.
Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, coordonat de conf. dr. Cristian Boeriu, se alătură Centrului de Simulare și Abilități Practice existent deja de 10 ani în universitate.