Între 29 august şi 1 septembrie, burgul medieval a Sighişoarei devine Cetatea multiculturalismului din România. În aceste zile au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Intercultural de la Sighişoara – ProEtnica 2013. Astfel, recent a fost lansată pagina oficială de web a festivalului, www.proetnica.ro, unde, pe lângă aspecte legate de scopul manifestării, au fost postate informaţii privind istoria pe aceste meleaguri a tuturor comunităţilor etnice din România, precum şi programul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Intercultural de la Sighişoara. De asemena, a fost demarată campania de promovare a festivalului ProEtnica prin intermediul spoturilor radio şi TV, presă, precum şi prin intermediul unei pagini pe facebook.
Programul manifestării, disponibil pe pagina web www.proetnica.ro, este foarte variat şi bogat. Începând cu prelegeri, mese rotunde unde se dezbat subiecte actuale şi istorice, până la un program colorat şi viu pe scenele festivalului, ProEtnica oferă celor 20 de comunităţi etnice participante posibilitatea de a se prezenta în toate aspectele vieţii.
Dincolo de asta Cetatea Sighişoarei se transformă în timpul festivalului într-un târg al breslelor, unde meşteşugarii din rândurile comunităţilor etnoculturale oferă vizitatorilor produse tradiţionale. Standurile de informare ale tuturor partenerilor şi expoziţiile de artă contemporană reprezintă un pod între trecut şi prezent.
Festivalul Intercultural de la Sighişoara va avea loc între 29 August – 1 Septembrie şi reuneşte peste 800 de participanţi din partea tuturor comunităţilor etnice din România. De treisprezece ani încoace Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret împreună cu Municipiul Sighisoara organizează la Sighişoara Festivalul Intercultural ProEtnica. În cele zece ediţii trecute şi-au adus contribuţia peste 8.000 de reprezentanţi ai comunităţilor etnice din România. Peste 250.000 de vizitatori au participat la programul variat al manifestării. Mesajul evenimentului a ajuns la milioane de oameni pe toate canalele mass media.
Din mai multe puncte de vedere Sighişoara este locaţia ideală de desfăşurare pentru acest eveniment. Pe de o parte prin zidurile medievale se reflectă impresionant şi exemplar influenţele culturilor minoritare. Pe de altă parte vechiul Burg – un loc construit pentru apărare şi monoculturalism – devine în timpul ProEtnicii o Agora a dialogului intercultural, de împăcare, de cunoaştere şi de respect reciproc. Aşadar ProEtnica ar putea să fi tălmăcit drept contraimaginea istoriei. ProEtnica este mult mai mult decât un festival. Este cel mai important punct de întâlnire al comunităţilor etnoculturale din România, o instituţie vie şi o sărbătoare a multiculturalismului.
Sursa: Primăria Sighișoara