Pentru că ne îngrijorează calitatea aerului în Târgu Mureș și nu știm ce poluează mai mult: combinatul sau traficul? Oricare ar fi răspunsul, ”Măsurătorile sunt primul pas către remedierea situației. Dacă nu știm nivelul de poluare, dacă ni se zice că nivelul de poluare e mic, dar nu e mic, nu putem pune presiune pe decidenți. De exemplu pentru piste de bicilete sau sxcăderea poluării induistriale. Acum e vorba de un conflict de interese: cel care trebuie să remedieze situația e statul , cel care face măsurătorile e tot statul”, spune Adrian Mureșan. El este reprezentatul civililor care au depus un proiect intitulat Array of Targu Mureș, la categoria mediu, proiect cu care au ajuns în semifinala competiției Țara lui Andrei. Pentru a trece în etapa următoare ei au nevoie de voturile târgumureșenilor. 20% din votrui trebuie să vină de la public. Pentru asta trebuie accesat siteul www.taraluiandrei.ro, vă faceți un cont și puteți vota o singură dată până-n 26 iunie.
Dacă vor reuși, civilii vor monta în diferite zone din oraș detectori, care vor face măsurători independente, în timp real.
”Spre deosebire de datele colectate de panoul de la Poli II, care nu pot fi descărcate pentru a putea fi analizate, detectorii noștri sunt și mai mici și pot fi mutați din loc în loc. Dacă la 3 noaptea a avut loc o scurgere într-o fabrică sau dacă a trecut un autobuz fără filtru de particule, nu vom ști cum a fost aerul pentru că nu mai avem datele”, a explicat Andrei Mureșan.
Acești detectori măsoară nivelul de monoxid de carbon, dioxid de azot, ozon, hidrogen sulfurat, dioxid de sulf, temperatură, umiditate, vibrație, presiune.
”Acești detectori transmit date în timp real, dând o imagine clară asupra factorilor ce contribuie la calitatea aerului în timpul zilei în diferite locuri din oraș. Dorim să conectăm acești detectori la o platformă online unde fiecare doritor va putea accesa datele. Studenți și elevi din oraș vor putea sa folosească datele pentru a elabora lucrări de diplomă sau doctorat, asociații de mediu de asemenea vor putea citi datele în timp real, cetățenii vor putea afla ce zone și la ce ore trebuie evitate.
Proiectul a ajuns în semifinale, fiind un proiect unic la nivel național, singurul depus din zona aceasta a Transilvaniei.
Ca sa ajungă în finală are nevoie de voturi și vă invităm să-l votați.”, a mai spus Adrian Mureșan.