Da. Încălzirea globală afectează şi judeţul nostru, aceasta este concluzia studiului intitulat „Impactul schimbărilor climatice asupra comunităţilor din Regiunea Centru”.
Cu cât a crescut temperatura medie în ultimii ani, cum este afectat nivelul precipitaţiilor şi ce se poate face pentru reducerea efectelor încălzirii globale, aflaţi din rândurile următoare…
În judeţul Mureş
În Regiunea Centru, una dintre cele mai importante staţii meteorologice este cea de la Tîrgu Mureş. Astfel, există informaţii detaliate despre evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor în judeţ. Se observă, în ultimii ani, o creştere a temperaturii în judeţul Mureş, dar în acelaşi timp, precipitaţiile nu au înregistrat modificări semnificative.
Astfel, „pe baza înregistrărilor meteorologice la stațiile Sibiu şi Tîrgu Mureş, considerate reprezentative pentru Regiunea Centru, s-a observat că în perioada 2001 – 2014 au avut loc modificări substanţiale în raport cu perioada de referinţă 1901 – 2000, cu un impact semnificativ asupra mediului și perturbarea unor echilibre natural, generându-se astfel efecte imediate asupra valorilor elementelor climatice și asupra frecvenţei şi intensităţii unor procese şi fenomene naturale”, se arată în studiul publicat de ADR Centru.
Dacă în perioada 1901 – 2000, în Tîrgu Mureş, temperatura medie anuală a fost de 8,7 grade, începând cu 2007 media a depăşit 10 grade, în 2014 media a ajuns la 10,7 grade. Deci, se observă tendinţa evidentă de încălzire din ultimii 17 ani.
Mai multe detalii aflăm tot din documentul publicat de ADR Centru: „Analiza şirurilor temperaturii medii a aerului, realizată la cele două staţii meteorologice (Sibiu şi Tîrgu Mureş) a pus în evidenţă schimbări semnificative în regimul climatic la nivelul regiunii. S-a înregistrat o creştere a temperaturii aerului în toate anotimpurile, cu precădere în lunile de vară, temperatura medie a lunii iulie înregistrând la staţia Sibiu 21 grade Celsius, respectiv 21.1 grade Celsius la staţia Tîrgu Mureş (media perioadei 2001 – 2014), faţă de media de 19.2 grade Celsius a lunii iulie din perioada 1901 – 2000.
Din datele multianuale a perioadei 1901 – 2000 rezultă că temperatura medie înregistrată la staţiile Sibiu şi Tîrgu Mureş a fost 8,7 grade Celsius. Faţă de această perioadă, temperaturile au înregistrat o creştere considerabilă, mediile anilor 2001 – 2014 ajungând la o valoare mai mare cu până la cu 0,9 grade Celsius la stația Sibiu şi cu 1 grad Celsius la staţia Tîrgu Mureș, în anul 2014. […] În decursul anilor, de la o lună la alta, valorile medii cresc considerabil, saltul cel mai pronunţat fiind semnalat în anul 2014, ceea ce ne indică o ascensiune continuă a temperaturilor care poate fi îngrijorătoare din punctul de vedere al impactului suferit atât de factorii antropici, cât și de cei abiotici”.
Precipitaţiile rămân constante
Din punct de vedere pluviometric, în decursul anilor 2001 – 2014, faţă de perioada 1901 – 2000, nu s-a evidenţiat o tendinţă generală de scădere a cantităţilor anuale de precipitaţii. La Tîrgu Mureş, cantităţile de precipitaţii în decursul anilor 2001 – 2014 au oscilat între o minimă de 458.3 mm şi o maximă de 852,6.
,,Deşi în regimul pluviometric nu se înregistrează diferenţe semnificative faţă de perioada de referinţă 1901- 2000, există şi intervale de timp în care se observă intensificări ale cantităților de precipitaţii. […] În ansamblu, trebuie menționat faptul că deși, în majoritatea ultimilor 15 ani, cele două stații nu prezintă creșteri sau scăderi semnificative în ceea ce privește regimul precipitațiilor, s-au identificat intensificări ale cantității de precipitații pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter neprevăzut perioadei respective.
Cele mai mari cantităţi se înregistrează în sezonul cald, mai precis în perioada mai – august când precipitaţiile totale lunare ajung până peste 100 mm.
În concluzie, pe fundalul modificărilor parametrilor meteorologici datorate schimbărilor climatice asistăm la prezenţa unor fenomene extreme precum valuri de căldură în sezonul cald şi precipitaţii intense care pot cădea în perioade foarte scurte de timp”, arată ADR Centru.
Convenţia primarilor
După adoptarea în 2008 a Pachetului UE privind clima şi energia pentru 2020, Comisia Europeană a lansat Convenţia primarilor pentru recunoașterea şi sprijinirea eforturilor depuse de autorităţile locale în implementarea politicilor privind energia durabilă.
Convenţia primarilor reprezintă o iniţiativă ascendentă singulară, ce a reușit mobilizarea unui mare număr de autorităţi locale şi regionale în vederea elaborării unor planuri de acţiune şi a dirijării investiţiilor către măsuri de atenuare a efectelor schimbărilor climatice.
,,Convenţia primarilor” se angajează să reducă emisiile de dioxid de carbon cu cel puţin 40% până în 2030 şi să adopte o abordare integrată în ceea ce priveşte atenuarea efectelor schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea.
Semnatarii acestei convenţii sunt reprezentanţi ai autorităţilor locale de la nivel de oraşe/municipii până la comune, iar scopul apropiat este reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cel puţin 20% până în 2020.
Și Tîrgu Mureș a aderat la Convenţia Primarilor
Până în prezent, 23 comunităţi din Regiunea Centru au aderat la Convenţia Primarilor, între acestea regăsindu-se oraşe mari şi mijlocii precum: Braşov, Sibiu, Tîrgu Mureş, Aiud, Alba-Iulia, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Sighişoara, oraşe mici precum: Cugir, Teiuş, Făgăraş, Sebes, Zlatna, Avrig, Ocna Mureş şi chiar localităţi rurale din regiunea Centru: Bălan, Berghin, Ciugud, Crăciunelul de Jos, Ighiu, Pianu, Sântimbru, Poiana Vadului.
La nivel naţional
Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o serie de studii și cercetări în domeniul climatic, observaţiile meteorologice derulându-se pe perioade lungi de timp. Rezultatele acestor studii au evidenţiat schimbări semnificative în regimul climatic al României. Principalele rezultate ale observaţiilor meteorologice efectuate în perioada 1961 – 2007 au indicat modificări ale parametrilor climatici (temperatura, precipitaţii, vânt etc.) în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura aerului a înregistrat o încălzire semnificativă de aproximativ două grade Celsius în toată ţara pe timpul verii, în regiunile extracarpatice depăşind în timpul iernii două grade Celsius şi primăverii 1 grad Celsius, cu valori mai mari în Moldova.
De asemenea, în timpul toamnei se remarcă o tendinţă de răcire uşoară în toată ţară care nu este însă semnificativă din punct de vedere statistic.
În cazul cantităţilor de precipitaţii pe perioada iernii şi al primăverii s-au identificat tendinţe de scădere în majoritatea regiunilor ţării, însă acestea au fost semnificative din punct de vedere statistic doar pe anumite arii din sudul şi estul ţării (iarna) şi în câteva puncte din Oltenia (primăvara). Tendinţe semnificative de creştere a cantităţilor de precipitaţii pe arii mai extinse se remarcă toamna. Vara, deşi arii extinse prezintă o tendinţă de creştere, aceasta nu este semnificativă din punct de vedere statistic, iar pe unele arii mai restrânse prezintă o tendinţă de scădere, doar în câteva puncte izolate.
Vasile Dancea