Un incendiu puternic a izbucnit, săptămâna trecută, joi după-amiază, la depozitul de rumeguş al unei firmă de prelucrare a lemnului din municipiul Gheorgheni, la faţa locului intervenind atât pompieri, cât şi civili.
Comandatul Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, maiorul Cristian Buhăianu, a declarat că incendiul se manifestă pe o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, la un ciclon şi un depozit de rumeguş, dar a fost localizat şi se lucrează la lichidarea sa.
Joi seara, flăcările au cuprins depozit de rumeguş din scândură şi silozul în care se afla o cantitate de aproximativ 250 de metri cubi de rumeguş. Pentru stingerea focului au intervenit două echipaje de la Detaşamentul Gheorgheni, cu două autospeciale, 28 de pompieri civili din Gheorgheni, Lăzarea şi Joseni, cu trei autospeciale, şase cetăţeni şi şase angajaţi ai firmei. După aproximativ şapte ore s-a reuşit stingerea focului, în care a ars depozitul de rumeguş, din scândură, pe o suprafaţă de aproximativ 170 mp, acoperişul din plăci de azbociment, pe o suprafaţă de circa 190 mp şi aproximativ 100 mc rumeguş din interiorul silozului.
Dar, după ce pompierii au stabilizat problema, în urma unei intervenţii dificile, incendiul s-a reaprins vineri.
Astfel, vineri dimineaţa, patronul firmei şi pompierii profesionişti au decis golirea totală a silozului, în care se mai află o cantitate de circa 150 de metri cubi de rumeguş, întrucât exista riscul să mai existe focare.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat că, aşa cum s-a anticipat, în contact cu aerul, rumeguşul s-a reaprins.
Comandantul Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, maiorul Cristian Buhăianu, a spus că intervenţia a fost dificilă întrucât a fost nevoie de crearea unei breşe în acoperişul silozului înalt de 15 m şi inundarea rumeguşului. ,,Este o intervenţie dificilă, întrucât capacitatea silozului este foarte mare, de 254 de metri cubi, iar aseară a ars doar o treime. (…) Silozul este înalt de 15 metri şi a fost nevoie să facem o breşă în acoperiş, prin care să inundă rumeguşului, care s-a reaprins şi fumegă”, a spus maiorul Buhăianu.
Pompierii au stabilit că incendiul a fost generat de scânteile mecanice produse de motorul cu turbină pentru evacuarea rumeguşului, ce a dus la aprinderea acestuia. Pagubele vor fi evaluate după lichidarea totală a incendiului. Patronul firmei de prelucrare a lemnului nu are asigurare.