Mult-discutatul obiectiv de investiţii „Extindere reţea canalizare şi staţie de epurare în oraşul Luduş” prinde contur în aceste zile. Mai întâi prin perimetrul amenajat şi delimitat prin încheierea lucrărilor de organizare de şantier, apoi prin perfectarea lucrărilor de construire propriu-zisă a staţiei.
Un proiect cu trei obiective
Sorinel Tripon, administratorul public al oraşului spune că noua staţie de epurare a apelor menajere face parte dintr-un proiect mai amplu ai cărui indicatori tehnic- economici îi prezentăm la „Punctul pe i”. Proiectarea şi realizarea staţiei aparţine firmei constructoare, valoarea investiţiei este de aproape şase milioane de euro pentru cele trei obiective, iar contribuţia administraţiei locale este de 2% din valoarea lucrărilor. Per total, Primăria Luduş va plăti aproximativ 335.000 de euro în funcţie de lucrările care se vor executa. Sorinel Tripon declară că investiţiile se realizează cu fonduri europene şi se derulează prin firma Aquaserv într-un program mai amplu, Master plan, care se întinde în tot judeţul. Timpul de execuţie este de 24 de luni, ceea ce înseamnă că punerea în funcţiune se va face în anul 2015. Necesitatea unei noi staţii de epurare este legată de cerinţele de mediu şi de capacitate pentru că noua construcţie este gândită să acopere şi o dezvoltare a reţelelor existente. De exemplu, cartierul Gheja.
Gelu Oaneş, managerul sucursalei Luduş a Aquaserv spune că noua staţie va asigura epurarea apelor menajere pentru agenţi economici şi pentru populaţie printr-o treaptă mecanică şi una biologică după care apa deversată în Mureş va avea parametrii prevăzuţi în normativul NTPA 01. „Capacitatea prevăzută este suficientă pentru oraş şi mai are o rezervă pentru dezvoltările ulterioare şi pentru cazuri de precipitaţii excepţionale”, spune Gelu Oaneş care precizează că s-au încheiat lucrările de amenajare a şantierului amplasat în apropiere de Gheja, iar lucrările propriu-zise încep la sfârşitul acestei luni.
Ioan A. Borgovan