Şefa Serviciului strategii şi programe economice din cadrul Primăriei Târgu Mureş, Dana Ijac, a declarat miercuri că lucrările în cadrul proiectului „Reabilitarea sitului poluat istoric – Iaz Batal 30 hectare – Târgu Mureş” de la Azomureş, în valoare de peste 30 de milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, ar putea începe la sfârşitul acestei luni.
„Investiţia se află în etapa de emiterii autorizaţiei de construire, au avut loc licitaţiile pentru construcţie, proiectare, supervizare, asistenţă tehnică de specialitate. În acest moment avem toate contractele încheiate în conformitate cu cererea de finanţare şi planul achiziţiilor publice. Proiectul tehnic e finalizat, este în etapa de validare şi este întocmit dosarul pentru întocmirea autorizaţiei de construire. Estimăm ca la sfârşitul lunii octombrie să înceapă lucrările aferente acestei investiţii. (…) Faţă de termenul prevăzut suntem în întârziere pentru că au durat foarte mult procedurile de achiziţie, au fost o serie de contestaţii, unele dintre licitaţii au trebuit reluate, dar în acest moment suntem cu toate contractele încheiate”, a arătat Dana Ijac.
Aceasta a precizat că lucrările au fost adjudecate la o valoare mai mică de suma de 30 milioane de euro cât este prevăzut în contractul de finanţare şi că firma care a câştigat licitaţia pentru ecologizarea iazului cu reziduuri chimice estimează că va finaliza lucrarea în data de 15 iulie 2015.
Dana Ijac a spus că dacă vor fi dificultăţi de ordin tehnic sau de orice altă natură, până în 15 decembrie 2015 trebuie finalizate toate lucrările finanţate pe exerciţiul financiar european 2007-2014, inclusiv aceasta.
„În această etapă au avut loc câteva întâlniri la faţa locului, s-au făcut probe cu materialele propuse şi tehnologia care va fi aplicată. Este un bazin mare, peste 30 de hectare, în care se află carbonat de calciu. Într-o primă etapă trebuie scoasă apa. (…) După instalarea unei membrane, iazul va fi umplut cu pământ şi se va planta spaţiu verde, iarbă şi plante cu rădăcină mică. Este o suprafaţă foarte mare, este o investiţie unică în ţară, nu s-a mai realizat aşa ceva şi are un grad de dificultate sporit, întrucât suprafaţa este foarte mare”, a susţinut Dana Ijac.
Ministerul Mediului şi Pădurilor a semnat cu Primăria Târgu Mureş în anul 2012 contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea sitului poluat istoric – Iaz Batal 30 hectare Târgu Mureş” în valoare de peste 30 de milioane de euro prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, după ce Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Azomureş a donat iazul municipalităţii.
Potrivit proiectului, se va interveni pe suprafaţa de peste 30 de hectare în scopul de a se elimina sursa de poluare din sol şi substanţele contaminate, pentru aducerea terenului la un standard corespunzător.
Terenul va fi utilizat ca spaţiu public, cuprinzând zone de peisagistică (plantaţii), iar în urma implementării proiectului se va elimina orice impact asupra mediului local datorat activităţilor din trecut.
SC Azomureş SA a oferit municipiului Târgu Mureş, cu titlu de donaţie, terenul cu o suprafaţă de 30,48 ha pe care se află batalul cu reziduuri chimice pe care societatea nu îl mai foloseşte. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.