Consilierii locali târgumureşeni, mulţi dintre ei care nu se vor mai regăsi în viitorul for deliberativ municipal şi-au luat rămas bun de la Sala de şedinţe 45, votând o majorare a contractului privind modernizarea Pieţei Teatrului fără să vadă vreun document. La fel ca şi la şedinţa de acum aproape două săptămâni…
… consilierii PSD şi PNL au absentat
La şedinţa de marţea trecută aleşii locali au aprobat majorarea cu 31% a valorii contractului privind modernizarea Pieţei Teatrului. Dacă ar fi luat o asemenea decizie studiind vreun document, am mai fi înţeles, dar ei majorează un contract fără să verifice vreun deviz de lucrări, fără să obţină un răspuns de ce lucrările contractate în 2007 pentru 24 de luni s-au prelungit până în 2012 şi nu sunt gata nici în ziua de azi şi fără să analizeze nici măcar nivelul anual al ratei inflaţiei, o informaţie care este publică.
Cât despre amendamentul adus hotărârii, potrivit căruia vor fi controlate devizele şi cheltuielile, daţi-mi voie să am rezerve că se va schimba ceva. Cu tot optimismul afişat de Kolozsvári Zoltán, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, care a spus: „am fost în principiu de acord cu majorarea cheltuielilor cu verificările corespunzătoare a lucrărilor. Contractul va fi mai mare cu 31%, dar după verificări, această sumă, probabil, va fi rectificată în jos”. Cert este, din toată această poveste, că executantul lucrărilor – firmele Astor Com SRL şi Azimut Com SRL, se va alege cu o rotunjire de contract de peste 3 milioane de lei, adică de la 10,8 la aproape 14 milioane de lei.
Podul, respins
Tot în ultima şedinţă de Consiliul Local, Executivul târgumureşean a încercat să obţină aprobarea aleşilor pentru proiectul privind construcţia unui pod peste râul Mureş care să unească Aleea Carpaţi de cartierul Unirii. Pentru a patra oară consecutiv însă proiectul de hotărâre a fost respins. La fel ca precedenta ședință, despre care am scris săptămâna trecută, consilierii UDMR nu au fost nici de această dată de acord să aprobe indicatorii tehnico-economici privind realizarea acestei investiţii. Kolozsvári Zoltán a susţinut că este un pod care nu duce nicăieri, cu toate că i-a recunoscut utilitatea. „Pentru acest lucru este necesar un plan urbanistic general, este de văzut unde se leagă podul, pe partea dreaptă nu există acces, iar pe partea stângă sunt nişte străduţe strâmte. Banii trebuie cheltuiţi chibzuit”, a spus alesul local. Mai precis, terenurile din Unirii aparţin de Sântana de Mureş, în timp ce în Aleea Carpaţi sunt necesare demolarea unor construcţii şi lărgirea străzilor pentru ca acest nou drum să poate prelua din traficul din municipiu.
Pas la vânzare
Cu toate că erau de acord să plătească 136 de euro per metru pătrat pentru terenurile de sub terasele şi cabanele din Complexul de Agrement şi Sport „Mureşul”, concesionarii acestora şi proprietarii construcţiilor nu au reuşit să îi convingă pe aleşii UDMR să le vândă. Nici explicaţiile reprezentantului comercianţilor, Dan Şandor, nu au avut vreun efect, cu toate că acesta a arătat că în bugetul local ar intra venituri de 2 milioane de euro, iar proprietarii de terase şi cabane ar fi dispuşi să investească în continuare şi să creeze mai multe locuri de muncă. „Oraşul are mare nevoie de zonă de agrement, iar orice proprietate privată care este în zona aceasta poate să dea nişte dificultăţi foarte mari la noile planuri de reamenajare”, a explicat Kolozsvári Zoltán votul împotrivă.
Bani pentru culte şi sport
Înotătorul Norbert Trandafir va fi recompensat cu suma de 15.000 de lei pentru medalia de bronz obţinută la Campionatul European de Nataţie, desfăşurat la Debrecen. Sportivul a concurat la proba de 100 de metri liber şi s-a clasat în final al treilea. De asemenea, consilierii locali au votat ca două biserici reformate să primească sume de bani în valoare totală de 37.000 de lei, iar parohia ortodoxă nr. XI să beneficieze de fonduri retrase de la protopopiat în cuantum de 150.000 de lei.
Ligia Voro