Primarul municipiului, Dorin Florea, a dezavuat, vineri, iniţiativa Statusului Romano-Catolic, care doreşte separarea Colegiului Naţional ‘Unirea’ într-o şcoală română şi una maghiară, cu personalităţi juridice distincte dar care să funcţioneze în aceeaşi clădire, arătând că incitarea la segregare este anacronică şi periculoasă.
‘E regretabil ce se întâmplă cu această fundaţie (Statusul Romano-Catolic, n.r.) pentru că nimeni nu ştie că ar avea activitate sau să fi avut ieşiri publice în sens pozitiv, ca implicare serioasă în sprijinirea învăţământului gimnazial sau de altă natură şi pur şi simplu cu această adresă (prin care solicită separarea, n.r.) nu face altceva decât să agite mai mult spiritele. Ceea ce este regretabil (…) Mă tem că în spate stau oameni politici şi anumite înţelegeri pe care cred că unii le fac bătându-şi joc de tot rezultatul pozitiv înregistrat în tot ce înseamnă armonie (…) A veni acum să te bagi şi să inciţi la o segregare, e nu numai anacronic, ci şi periculos şi nu ştiu din capul cui e izvorâtă’, a susţinut primarul.
Florea le-a cerut politicienilor să nu agite spiritele întrucât Colegiul Naţional ‘Unirea’ este o şcoală de elită, iar pentru a rămâne la acest nivel trebuie să funcţioneze cu ambele secţii, română şi maghiară.
‘Îi rog să-şi vadă de treabă şi să nu agite spiritele. Colegiul ‘Unirea’ şi-a câştigat un loc important în peisajul regional şi naţional – chiar internaţional mai nou – prin ceea ce înseamnă un învăţământ de calitate. Colegiul trebuie să rămână la acest nivel, trebuie să aibă o reprezentare şi română, şi maghiară. Acum are secţii române şi secţii maghiare care efectiv sub numele de Colegiul Naţional ‘Unirea’ au atins aceste performanţe. Îi rog pe politicieni să-şi vadă de treabă şi să ajute învăţământul mureşean mai ales acum când, în perspectiva regionalizării, Mureşul trebuie să îşi arate calităţile şi vocaţia de oraş european şi nicidecum să ne întoarcem la nivelul de Ev Mediu. V-o spun ca primar care a avut în prim plan armonia, înţelegerea ca fiecare să aibă posibilitatea se să instruiască dacă doreşte în limba lui’, a susţinut Dorin Florea.
Reacţia primarului a venit după ce Statusul Romano-Catolic, proprietarul clădirii în care funcţionează unitatea de învăţământ, susţinută politic de UDMR, a iniţiat demersuri pentru ca cel mai bine clasat liceu mureşean la nivel naţional, Colegiul Naţional ‘Unirea’ din Târgu Mureş să fie divizat într-o şcoală română şi o şcoală maghiară de sine stătătoare, denumită ‘Rakoczi Ferenc’.
Liderul UDMR Târgu Mureş, Andras Peti, a declarat vineri că proprietarul de drept al clădirii, Statusul Romano-Catolic, şi-a manifestat intenţia de a înfiinţa o unitate de învăţământ distinctă ‘în aceeaşi clădire, cu acelaşi corp profesoral şi aceleaşi laboratoare’, în care să transfere clasele romano-catolice care funcţionează acum Liceul ‘Bolyai Farkas’ şi clasele de la secţia maghiară ale Colegiului Naţional ‘Unirea’.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, a declarat vineri că există o cerere depusă de Statusul Romano-Catolic, din care reiese că ar fi vorba de o structură care ar trebui să aibă personalitate juridică distinctă.
‘Am primit cererea, suntem în faza de discuţie de principiu. Competenţa în acest caz e a Consiliului de Administraţie al şcolii, a Consiliului Local, a ISJ Mureş şi a Ministerului Educaţiei, pentru că vor trebui să procedeze de la A la Z la acreditări. Din cerere rezultă că se doreşte învăţământ confesional, într-o unitate cu personalitate juridică distinctă, cu un alt nume – Rakoczi al II-lea, cu director propriu, ceea ce presupune un alt traseu de abordare’, a spus Someşan.
La Colegiul Naţional ‘Unirea’ din Târgu Mureş învaţă aproximativ 1.000 de elevi, din care în jur de 300 sunt maghiari şi circa 700 sunt români.
AGERPRES