Vă invităm să descoperiţi povestea din spatele celor mai recente expoziții temporare de istorie și de artă ale muzeului, prin participarea la ghidajele tematice organizate în următoarele două zile de joi, 17 februarie și 24 februarie, în cadrul programului Joia Muzeală – propunerea Muzeului Județean Mureș de petrecere a timpului liber, în afara orelor de vizitare.
JOIA MUZEALĂ #5
Joi, 17 februarie, de la ora 18:00, la parterul spațiului muzeal din Cetatea Tg Mureș, în cadrul Secției de Arheologie și istorie, va avea loc ghidajul tematic la mini-expoziția temporară CAPSULA TIMPULUI – SIMBOL AL MEMORIEI COLECTIVE. Ghidajul va fi susținut în limba maghiară de către curatorii expoziției – Erika ONIGA, muzeograf la Secția de Ară și Tamás SÁRÁNDI, muzeograf la Secția de Istorie a Muzeului Județean Mureș.
Tarif de vizitare: 12 lei (adulți); 6 lei (pensionari): 3 lei (elevi, studenți)
JOIA MUZEALĂ #6
Joi, 24 februarie, de la ora 17:00, la etajul 2 al Palatului Culturii Tg Mureș, se va desfășura un tur ghidat în expinere la expoziția temporară EUGEN GÂSCĂ (perioada de vizitare extinsă până la 29.04.2022), ghidaj susținut în limba română de către istoricul de artă Cora Fodor, cercetător la Muzeul Județean Mureș – Galeriile de Artă.
Tarif de vizitare: 16 lei (adulți); 8 lei (pensionari): 4 lei (elevi, studenți)
Accesul la eveniment se face pe bază de bilet și pe bază de rezervare prealabilă la pr@muzeulmures.ro sau 0749912992, în limita locurilor disponibile (max.15 persoane/ghidaj).
Biletele se pot achiziționa online de pe site-ul muzeului sau în ziua evenimentului direct din locație în funcție de locurile disponibile.
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Purtarea măștii (medicală/nonmedicală) si respectarea distanțării de minimum 1,5 m între persoane. Masca trebuie să acopere gura și nasul.
MINI-EXPOZIȚIA „CAPSULA TIMPULUI – SIMBOL AL MEMORIEI COLECTIVE”
Educația publică târgumureșeană are o tradiție seculară. La Dieta de la Cluj din 1556, mănăstirea părăsită din oraș a franciscanilor a fost desemnată ca unul dintre spațiile transilvănene de învățământ. În fruntea școlii s-au aflat întotdeauna rectori, savanți, de obicei școliți la universități din străinătate. După evenimentele din 1989, educația de profil religios a fost reluată în 1994, iar începând din septembrie 2000, Colegiul Reformat din Târgu Mureș a devenit instituție independentă. Începând cu anul școlar 2005/2006, clasele cu predare în limba română au fost desființate și liceul a redevenit instituție maghiară de învățământ.
Legat de ceremonia de depunere a pietrei de temelie a Colegiului Reformat care a avut loc în 10 septembrie 1908, aceasta s-a ținut în prezența magistraților ecleziastici și laici, prezentată detailat în procesele verbale ale ședințelor magistraților. Spre deosebire de practica generală, depunerea pietrei nu a precedat construcția efectivă. În ziua evenimentului, fațada din piața Bolyai a noii clădiri ajungea la înălțimea celui de-al doilea etaj, în timp ce pe aripa de pe strada Bolyai se lucra deja de câteva zile la acoperiș, iar zidul aripii din dreapta ajungea și el la al doilea etaj. În zidul principal din mijloc, în dreapta ultimei intrări către pivniță, a fost găsită piatra de temelie de dimensiuni 100x80x60, confecționată din calcar de Viștea. În nișa sculptată în piatră au fost așezate documentele și monedele plasate într-un cilindru de sticlă, introdus mai apoi într-un cilindru de cupru. Toate piesele depuse în cilindrul de sticlă, introdus mai apoi într-un cilindru de cupru, au fost păstrate intacte. Cel mai important dintre aceste obiecte este documentul depunerii pietrei de temelie, scris pe pergament.
Expoziția „EUGEN GÂSCĂ”
Expoziția dedicată artistului Eugen Gâscă este o retrospectivă consistentă care își propune să readucă în actualitate creația originală a acestuia, cu accent pe donația făcută Muzeului de Artă din Târgu Mureș. Ea cuprinde și lucrări împrumutate cu generozitate de alte muzee importante din țară și din colecții private.
Cu această ocazie ne bucurăm să vă anunțăm prelungirea perioadei de vizitare a expoziția până la data de 29 aprilie 2022.
Lucrările sale, iconice astăzi, a căror tematică e redusă ca varietate, apar ca suprafețe de albastru infuzat de griuri calde sau reci, în care prezența umană sau a naturii închisă în linii modulate apare ca o expresie intimă a condiției sale, în esența ei, în simplitatea ei. Concentrate sunt și titlurile ce apar drept definiții generice ale unor stări, sentimente, atitudini, lucruri și legături fundamentale: Liniște, Iubire, Prietenie, Floare, Deal, Omul, Dans, Imponderabil, Plopii etc. Gama de culori este restrânsă, preferând albastrul care se corela foarte bine cu esențializarea, așa cum declara însuși artistul,: “Albastrul mi-a fost drag toată viața, și era normal ca simplitatea mea să meargă spre un ton general albastru….în simplificarea pe care o cerea subiectul propus sau de care eram de fapt stăpânit.”