Zahărul este un subiect foarte la modă. Reducerea cantității ingerate aduce îmbunătățiri asupra sănătății și te poate ajuta să scazi în greutate. De foarte multe ori înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali este o modalitate de a reduce folosirea zahărului. Dar oare cât de sănătos este acest schimb?
Să începecem cu începutul. Ce sunt îndulcitorii artificiali?
Indulcitorii artificiali sunt substanțe chimice sintetice care stimulează receptorii dulci ai gustului. Sunt adesea numiți îndulcitori cu un conținut scăzut de calorii, sau 0% calorii. Îndulcitorii artificiali conferă un gust dulce, fără niciun fel de calorii adăugate, prin urmare, aceștia sunt adesea adăugați în alimente care sunt apoi comercializate drept „alimente sănătoase, ideale pentru slăbire pentru că nu conțin zahăr” și see găsesc în toate alimente, de la băuturi răcoritoare ne- sau carbogazoase la deserturi, semi-preparate și produse congelate.
Le vei întâlni chiar și în produsele nealimentare, cum ar fi guma de mestecat și pasta de dinți. (Pacienții mei cunosc aceste informații și de ce să evite guma de mestecat)
Am alcătuit o listă cu cei mai frecvenți îndulcitori artificiali:
- Aspartamul
- Zaharina
- Potasiu Acesulfam
- Neotame
- Sucraloza
Ce provoacă creșterea nivelului de zahăr din sânge și insulină?
Organismul nostru a fost special conceput si are mecanisme strict controlate pentru a menține nivelul glicemiei stabile și în limite normale. Nivelurile de zahăr din sânge cresc atunci când mânânci alimente care au carbohidrați. Cartofii, pâinea, pastele, prăjiturile și dulciurile sunt câteva alimente bogate în carbohidrați. Când sunt digerați, carbohidrații sunt descompuși în zahăr și absorbiți în fluxul sanguin, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Când nivelul glicemiei crește, corpul nostru eliberează insulină. Insulina este un hormon care acționează precum o cheie. Permite zahărului din sânge să părăsească sângele și să intre în celulele noastre, unde poate fi folosit pentru energie sau depozitat sub formă de grăsime. Dar cantitățile mici de insulină sunt de asemenea eliberate înainte ca orice zahăr să intre în fluxul sanguin. Acest răspuns este cunoscut sub denumirea de eliberare de insulină în fază cefalică. Acesta este declanșat de vederea, mirosul și gustul alimentelor, precum și mestecarea și înghițirea. Dacă nivelul de zahăr din sânge scade prea mult,se eliberează zahăr depozitat pentru a-l stabiliza. Acest lucru se întâmplă în perioada de post alimentar, sau post intermitent, sau peste noapte.
Există teorii cu privire la modul în care îndulcitorii artificiali pot interfera cu acest proces. Gustul dulce al îndulcitorilor artificiali declanșează eliberarea de insulină în faza cefalică, determinând o creștere mică a nivelului de insulină. Utilizarea regulată schimbă echilibrul bacteriilor intestinale. Acest lucru ar putea face ca celulele noastre să fie rezistente la insulina pe care o producem, ceea ce duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la nivelul insulinei.
Îndulcitorii artificiali cresc nivelul zahărului din sânge?
Îndulcitorii artificiali nu îți vor crește nivelul glicemiei pe termen scurt. Așadar, un produs alimetar sau de băut dietetic, de exemplu, nu îți va provoca o creștere a glicemiei.
Îndulcitorii artificiali cresc nivelul insulinei?
Studiile asupra îndulcitorilor artificiali și a nivelului de insulină au arătat rezultate mixte. Efectele variază de asemenea între diferite tipuri de îndulcitori artificiali.
Sucraloza Atât studiile efectuate pe animale, cât și pe cele umane au sugerat o legătură între ingestia de sucraloză și nivelul crescut de insulină. Într-un studiu, 17 persoane au primit fie sucraloză, fie apă și apoi au administrat un test de toleranță la glucoză. Cei care au dat sucraloză au avut un nivel mai mare cu 20% insulină din sânge.
Aspartamul este poate cel mai cunoscut și mai controversat îndulcitor artificial. Cu toate acestea, studiile nu au legat aspartamul cu niveluri crescute de insulină.
Zaharina. Oamenii de știință au investigat dacă stimularea receptorilor dulci din gură cu zaharină duce la o creștere a nivelului de insulină. Rezultatele sunt mixte. Un studiu a constatat că spălarea gurii cu o soluție de zaharină (fără înghițire) a determinat creșterea nivelului de insulină. Alte studii nu au găsit efecte
Poți folosi îndulcitori artificiali dacă ai diabet?
Diabeticii au un control anormal al glicemiei din cauza lipsei de insulină și / sau a rezistenței la insulină.
Pe termen scurt, îndulcitorii artificiali nu îți vor crește nivelul de zahăr din sânge, spre deosebire de aporturile mari de zahăr. Sunt considerați siguri pentru diabetici.
Cu toate acestea, implicațiile asupra sănătății ale utilizării pe termen lung sunt încă necunoscute, deci nu îi recomand
Săptămâna viitoare revin cu un articol despre înlocuitori naturali benefici ai zahărului și cei pe care să îi eviți.
Nutriționist, Carmina Stroia
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.