Sute de infirmiere sau îngrijitoare din mai multe judeţe ale ţării vor fi instruite, în premieră, în cadrul unui proiect european câştigat de Asociaţia de Întrajutorare Caritas.
Proiectul se intitulează „Calificarea femeilor în meseria de infirmier, o şansă pentru servicii medicale şi sociale de calitate”, are o valoare de 5,7 milioane de lei, cu o durată de un an şi jumătate şi a fost câştigat în cadrul Programului POSDRU.
Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat că s-a impus derularea acestui proiect în condiţiile în care, de cele mai multe ori, infirmierele nu au niciun fel de pregătire pentru îngrijirea bolnavilor, până în prezent nu a existat un standard de calificare şi formare a acestor persoane, iar profesia este una căreia nu i se acordă importanţa cuvenită.
„Aceasta este situaţia. Mergem în spital, medicul are treabă multă, o parte din treaba medicului e făcută de asistenta medicală, asistenta care face şcoală să îngrijească bolnavii nu are timp să îngrijească bolnavii şi cea care îngrijeşte – infirmiera – este o persoană care nu are nicio calificare în acest domeniu. Până acum nu a existat un standard de calificare şi se angajau femei sau bărbaţi care veneau din alte domenii, unde se restrângeau locurile de muncă şi căutau locuri de muncă şi găseau în spital, ca infirmiere, îngrijitoare”, a explicat Peter Gyorgy.
Proiectul prevede organizarea de cursuri în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Braşov, Cluj, Alba, Hunedoara, precum şi în zona Moldovei, în parteneriat cu Asociaţia Caritas Iaşi.
Cursuri gratuite
Cursurile de formare a infirmierelor din spitale sau unităţi cu paturi vor fi gratuite, aceste persoane urmând să fie instruite să acorde primul ajutor, să îngrijească bolnavii, inclusiv pe cei care au suferit un accident vascular cerebral sau să prevină infecţiile nosocomiale.
Peter Gyorgy a precizat că „s-a făcut deja un experiment”, în cadrul căruia au fost instruite infirmiere de la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc şi de la spitalul din Sovata, iar „rezultatele au fost pozitive”.
Potrivit sursei citate, proiectul include şi înfiinţarea Asociaţiei Profesionale a Infirmierelor, care să apere drepturile acestor persoane, dar şi derularea unei campanii care să prezinte publicului larg greutăţile profesiei.
„Vrem să arătăm care sunt greutăţile acestei profesii, fiindcă este o profesie neglijată, nu este dată importanţa cuvenită, aşa cum se întâmplă în alte ţări. (…) În alte ţări este o profesie recunoscută şi remunerată ca atare. La noi, (…) profesiile care îngrijesc oamenii sunt profesiile cu cele mai mici salarii. Cred că provine din această cultură postcomunistă. În comunism omul nu a avut valoare şi atunci acele profesii care lucrează cu omul nu prea au valoare, nu sunt remunerate aşa cum trebuie. Cei care lucrează cu banii primesc, în comparaţie procentuală, mult mai mult faţă de o infirmieră, decât se întâmplă în Germania sau Elveţia”, a subliniat şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a apreciat că astfel de cursuri sunt binevenite, „cu condiţia să atingă standardele de calitate cerute” şi a adăugat că, în ciuda faptului că unitatea pe care o conduce organizează cursuri pentru angajaţi, este deschis la un astfel de demers.
AGERPRES