Informațiile fiscale pe care trebuie să le cunoști în 2025 dacă ai un PFA
Informațiile fiscale pe care trebuie să le cunoști în 2025 dacă ai un PFA

Informațiile fiscale pe care trebuie să le cunoști în 2025 dacă ai un PFA

Dacă ai venituri din activități independente-PFA, unele lucruri sunt diferite în 2025, atât în privința declarării, cât și plății. Unele lucruri au fost adoptate încă de anul trecut, iar altele pe parcursului anului 2024.

Tot ce se află în acest text este în Monitorul oficial și, respectiv, în Codul fiscal. Dacă vor mai apărea modificări în ultimele zile din an, vom reveni ulterior.

Salariul minim și plafoanele de CAS și CASS

Salariul minim luat în calcul pentru plata CAS și CASS este de 3.300 lei pentru veniturile anului 2024. Declarația unică 2025 va trebui depusă până la 25 mai.

Așa cum ați văzut atunci când ați completat Declarația unică 2024 (partea legată de estimări – apropo, aceasta dispare din 2025 – detaliem mai jos), s-au schimbat lucrurile în privința plății CASS (10%). Plafonul la care se plătește este 6-60 salarii minime, adică între 19.800 – 198.000 lei. Cu alte cuvinte, se plătește 10% pentru orice valoare în acel interval.

Dacă ne referim la CAS, plafoanele rămân similare ca în 2024: 12 și 24 de salarii minime, respectiv 39.600 lei și 78.200 lei.

Dacă ai doar activități independente, iar venitul este mai mic de 6 salarii minime, vei plăti 1.980 lei CASS

O noutate din acest an, despre care a scris un articol în revista Ministerului de Finanțe și o angajată ANAF este legată de plata CASS dacă ai sau nu venituri din activități independente, cu anumite excepții.

Adică, presupunând că veniturile sunt sub 19.800 lei, va trebui să plătești CASS de 1.980 lei. Inclusiv dacă nu ai reușit să realizezi nimic.

Nu vei plăti această sumă dacă ai avut venituri din:

  • salarii şi asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;
  • sau cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), amintite mai sus, pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, respectiv:

– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

– venituri din asocierea cu o persoană juridică

– venituri din cedarea folosinţei bunurilor;

– venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;

– venituri din investiţii;

– venituri din alte surse.

  • în situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice realizează venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulţi plătitori de venituri şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă este mai mare decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară (198.000 lei), acestea au obligaţia recalculării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea declaraţiei unice – Capitolul I până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor (25 mai 2025). Pentru diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit;
  • În situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice obţin, din una sau mai multe surse de venit, venituri din activităţi independente, în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de plată se ia în calcul contribuţia reţinută la sursă de către plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă.

Veniturile din investiții nu se mai cumulează cu cele din activități independente

O noutate este faptul că veniturile din investiții (chirii, dobânzi etc.) nu se mai cumulează cu celelalte din activități independente.

Astfel, pentru ele se plătește separat CASS, plafonat, dar la 6, 12 și 24 de salarii minime: 19.800 lei, 39.600 lei și 79.200 lei.

Nu vei mai completa partea legată de estimări: alte noutăți din Declarația unică 2025

Noua Declarație unică 2025 nu va mai avea capitolul dedicat estimărilor.

Alte noutăți ale Declarației unice dacă ai, pe lângă activități independente, și alte tipuri de venituri:

În cazul veniturilor din chirii, venitul net anual se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.

Veniturile din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, se impun prin reținere la sursă, impozitul fiind final.

ANAF reamintește că au fost abrogate dispozițiile potrivit cărora veniturile realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere, sunt calificate ca venituri din activități independente.

De asemenea, a fost eliminată opțiunea de determinare a venitului net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Este eliminată deductibilitatea costului de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale, din impozitul anual datorat.

Este eliminată și posibilitatea direcționării sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat.

În plus, au fost modificate prevederile privind stabilirea și definitivarea obligațiilor fiscale anuale reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente din una sau mai multe surse (venituri care se determină în sistem real, venituri realizate în baza contractelor de activitate sportivă sau venituri stabilite pe baza normelor de venit, după caz).

În cazul veniturilor din activități independente, contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată se stabilește la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (capitolul II), respectiv 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează contribuţia.

Persoanele fizice care au realizat în cursul anului de impunere venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulţi plătitori de venituri şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă este mai mare decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară, au obligaţia recalculării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (capitolul I) până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. Pentru diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit.

Declarația unică nu se mai depune dacă în cursul anului încetează său începe o activitate

Obligația depunerii în anul curent a Declarației unice (formular 212) în cazul celor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și cei care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității a fost eliminată prin OUG 128/2024.

În aceste cazuri persoanele fizice au obligația depunerii declarației unice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Ce trebuie să știi dacă emiți facturi către persoane fizice

e-Factura intră într-o nouă etapă de la 1 ianuarie 2025. Toate facturile emise către persoane fizice trebuie transmise în sistemul Ministerului de Finanțe, acest lucru fiind obligatoriu.

Termenul este același ca și în cazul B2B: 5 zile calendaristice.

Dacă clientul nu oferă CNP, se pot introduce 13 zerouri.

Hotnews.ro