Sistemul pluvial al casei tale îți protejează locuința de la acoperiș la fundație, așa că trebuie să urmărești dacă acesta există și dacă lucrează corect în acest sens.
Dacă ai o casă la care sistemul de burlane și jgheaburi nu mai funcționează în mod corespunzător, iată un mic ghid alcătuit din 6 etape esențiale care te vor ajuta să-ți înlocuiești sistemul pluvial ca un adevărat profesionist.
Demontarea sistemului pluvial vechi și analiza elementelor constructive
Orice casă trebuie să aibă un sistem pluvial bine pus la punct care să rețină și să redirecționeze în siguranță cantitatea de apă provenită din ploi, iar alegerea acestuia se face ținând cont de caracteristicile zonale și ale acoperișului. Atunci când sistemul nu mai dă randament, fie va fi nevoie să faci unele reparații, fie vei constata că este mai ieftin să înlocuiești toate componentele sale. De exemplu, poți ajunge la concluzia că ai nevoie de jgheaburi și burlane din PVC noi, pentru că acestea sunt cele mai importante componente ale unei instalații de colectare a apei de ploaie.
Spre deosebire de jgheaburile și burlanele metalice clasice, cele din PVC sunt mai accesibile, mai ușoare, mai durabile și mai simplu de înlocuit la apariția unor posibile avarii.
Pentru înlocuire vei mai avea nevoie și de foarfecă pentru tablă, fierăstrău, mașină de înșurubat și de îndoit cârlige de fixare a jgheaburilor (după caz), metru, clești.
Alegerea accesoriilor pentru noul sistem pluvial
Alegerea accesoriilor necesare pentru a înlocui cu succes vechiul sistem pluvial se poate face analizând suprafața și dispunerea în pantă a acoperișului. Pentru a afla toate aceste informații te poți folosi de un instrument de măsură sau de detaliile primite la construcția/ achiziției casei. Poți dimensiona cu ajutorul unui instrument de măsură și caracteristicile accesoriilor vechi.
Instalarea cârligelor pentru sistemul pluvial
Începe să montezi două cârlige cu ajutorul unei bormașini sau a unei ustensile de înfiletat șuruburi, pornind de la o distanță aproximativă de 10 cm de marginea jgheaburilor.
Ulterior se vor monta și celelalte cârlige de susținere necesare la o distanță de aproximativ 0.5-0.8 m. Poți poziționa și fixa cârligele corespunzător montându-le pe grinzile de susținere ale acoperișului sau pe direcția burlanelor.
Instalarea racordului pentru sistemul pluvial nou
Acest pas este important pentru că permite o bună direcționare a apei pluviale colectate. Inițial se va realiza pregătirea jgheabului prin crearea unei fante circulare de scurgere, în interiorul căreia se va introduce racordul cu capetele îndoite sub forma literei “V”.
Montarea jgheaburilor
Conturarea instalației pluviale prinde formă după instalarea jgheaburilor în cârlige și a colțarelor amplasate la o distanță de circa 5 mm între ele, cu conexiuni realizate la distanțe aproximativ egale între jgheaburi. Asigură-te că îmbinările vor fi realizate în mod corespunzător în partea din spate, fără a omite etanșarea cârligelor, îndoirea exterioară a clapetei de fixare, respectiv montajul manual sau automat al capacelor cu ajutorul unui ciocan.
Montarea burlanelor
În cele din urmă, procesul de înlocuire a instalației pluviale se termină prin alinierea unei sfori drept reper, cu scopul de îndrumare în ceea ce privește montajul propriu-zis al burlanelor.
Pentru fixarea acestora cu ușurință și în mod corespunzător poți folosi o serie de cleme și brățări speciale de prindere, pe care le vei poziționa cu șuruburi sub cot, înainte de evacuare.ADVERTISING
Clemele pentru fixarea burlanelor vor fi prinse ulterior cu ajutorul unor bucăți de lemn, iar apoi vei putea fixa și cotul de evacuare al apei.
Orice profesionist elimină la final corect resturile de materiale pentru ca sistemul pluvial nou să rămână impecabil din punct de vedere estetic și funcțional.
În final, tot ce vei mai avea de făcut este să urmărești dacă apa este colectată în mod corespunzător în jgheaburi și dacă noile burlanele direcționează apa așa cum trebuie. De asemenea, trebuie să cureți periodic jgheaburile pentru a evita înfundarea lor.
Dacă vrei să faci unele economii pentru înlocuirea vechiului sistem pluvial, acești pași de mai sus, împreună cu materialele și ustensilele necesare (burlane și jgheaburi noi, cleme de prindere, cârlige, brățări etc) te vor ajuta să duci proiectul la bun final. Totuși, dacă nu ești convins că rezultatul va fi unul corespunzător, poți oricând să apelezi la un specialist cu experiență care să monteze întregul sistemul pluvial pentru tine.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/pv2ZlDfstXc