Intervențiile la urs, aprobate prin lege. Efortul comun pentru evitarea tragediilor provocate de urșii agresivi are finalitate
Astăzi, am votat în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege care are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021.
Intervenţiile legislative vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025, având la bază un management cinegetic pe bazå știintifică, astfel:
426 exemplare de urs brun, care reprezintă NIVELUL DE PREVENŢIE la nivel national (acei urși care pun în pericol viața și siguranța comunității);
55 de exemplare de urs brun, care reprezintă NIVELUL DE INTERVENŢIE la nivel naţional (pentru menținerea echilibrului în natură).
Începând cu anul 2026, numărul de exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de prevenție și repartiția pe județe și fonduri cinegetice se face până la data de 15 mai a fiecărui an, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de vânătoare pe baza Studiului privind analiza probelor genetice, stabilirea numărului minim de indivizi la nivel național, a diversității genetice și a structurii populaționale, realizat de autoritate.
Cele mai multe exemplare sunt în județele Harghita, Covasna, Mureș, Brașov.
Demersul legislativ pleacă de la premisa că înainte de toate trebuie protejată viața oamenilor, iar atacurile tot mai dese ale urșilor, soldate cu victime umane și pagube materiale, ne obligă să găsim urgent soluții pentru eliminarea acestui pericol pentru populație.
Din păcate, au fost mureșeni care și-au pierdut viața sau integritatea fizică din cauza atacurilor urșilor. Județul Mureș este printre județele din țară cu cele mai multe apeluri la 112, din cauza urșilor prezenți de multe ori în intravilanul localităților, și chiar în curtea școlii.
În utimii ani, am fost printre parlamentarii care am atras atenția asupra pagubelor materiale însemnate și victimelor umane cauzate de urși, participând la dezbateri naționale privind victimele atacurilor de urși.
În decembrie 2021, în calitate de for decizional, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege care are ca obiect de reglementare aprobarea modalităţilor de intervenţie imediată, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora prin alungare, capturare, tranchilizare şi relocare sau extragerea prin eutanasiere/împuşcare, în vederea creării unui CADRU UNITAR DE ACŢIUNE IMEDIATĂ A INSTITUŢIILOR CU ATRIBUŢII ÎN DOMENIU.
În iunie 2022, tot prin lege, am votat în plenul Camerei Deputaților ca intrevenția în cazul atacurilor urșilor să fie EXTINSĂ ȘI ÎN EXTRAVILAN, rapoartele atacurilor din anul 2021 aratând că toate victimele sunt ca urmare a atacurilor în extravilan.
Deputat Dumitrița Gliga