- O scurtă prezentare a voastră și a modului în care ați ajuns să colaborați pentru crearea grupului „Sprijin Ucraina-Mureș”
Stefana Roman: 32 de ani, născută în Târgu Mureș, inginer topograf.
Ioana Șerban: 39 de ani, nascuta in Tg Mures, Director de marketing si antreprenor
Ideea a pornit de la Ioana, cu care sunt prietenă de câțiva ani. Joi în 24 februarie, la două zile după ce a început războiul, m-a sunat să mă întrebe dacă cineva în Mureș face ceva pentru refugiați, că nu găsea nimic pe Facebook sau pe alte rețele de socializare. I-am spus că fix aia căutam și eu, din informațiile mele nu făcuse nimeni nimic. Așadar, vineri pe la ora 12 am creat grupul de Facebook și de acolo a început totul. Targhetul nostru era să adunăm bani, lucruri și să găsim câteva locuri de cazare la oameni ce ne cunosc și au încredere în noi. Nici o clipă nu ne-am imaginat că un întreg oraș și apoi, județ se va mobiliza și o să facem atâtea lucruri, pe termen atât de lung. Dar asta ne-a reînviat speranța că există umanitate, empatie și iubire în fiecare dintre noi, doar trebuie să găsim acțiunile cu care să rezonăm.
- Ești printre singurii oameni politici care s-au implicat atât de mult în aceste acțiuni de voluntariat. Crezi că este o datorie a oamenilor politici să fie implicați în acțiuni sociale? ( Ștefana)
Deși am fost candidat atât la locale cât și la parlamentare, în județul Mureș, prefer să nu mă consider om politic. Și implicarea mea în politică a avut fix același scop pe care îl are acțiunea de acum: să schimb niște lucruri cât de mici, să ajut acolo unde este nevoie de mine. Sunt într-un moment în care încerc să îmi dau seama dacă prin implicare politică într-adevăr pot schimba ceva în societate. Concluzia, acum, este că din afara sferei politice pot contribui mult mai concret și util pentru cei din jur . Cel mai probabil, pe viitor, voi încerca să schimb lucrurile de pe partea baricadei care m-a adus aici: societatea civilă.
Cred că este o datorie a fiecărui om să se implice în acțiuni sociale, indiferent dacă este politician sau nu. Dar da, cred că în România lipsește foarte mult apropierea politicienilor de societate, de oameni. Există oameni politici care se implică și în afara campaniilor electorale în acțiuni umanitare, dar sunt prea puțin promovați. ( A DEMISIONAT DIN PARTID RECENT)
- Cum considerați că au răspuns oamenii din Târgu Mureș apelului vostru de solidaritate? Sunt târgumureșeni dornici să ajute?
Târgumureșenii au răspuns în număr impresionant de mare acestei acțiuni. Ce a fost cel mai frumos în toată povestea asta este că au contribuit români, maghiari, sași, oameni de toate religiile, nu s-a ținut absolut deloc cont de lucruri care până mai ieri păreau că ne separă și ne împart în categorii. Multiculturalitatea s-a văzut cu adevărat și se vede în continuare, de la începutul războiului. Târgu Mureșul și-a exprimat cu adevărat identitatea în aceste zile.
4. Cât de mult s-au implicat autoritățile în aceste acțiuni de sprijinire a refugiaților? Au venit autoritățile în ajutorul vostru?
Directorul DAS Târgu Mureș, Andreia Moraru, de fiecare dată a răspuns prompt cererilor noastre, este unul din funcționarii Statului Român care e implicat trup și suflet și nu doar de acum. De asemenea, am colaborat foarte bine cu ISU Mureș și Serviciul de Imigrări Mureș. Sunt două instituții care merită toate aplauzele în aceste zile. Am mai fost contactate și de alte instituții ale statului, dar de prea puține ori am putea spune că s-a și concretizat ajutorul oferit sau solicitat.
- În momentul de față de ce anume ați avea nevoie? Cum ar putea să ajute în continuare oamenii din Târgu Mureș?
În momentul de față ne gândim să mai trimitem transporturi către Ucraina, avem o listă cu nevoi concrete, dar și pentru magazinul social, de la Catedrala Ortodoxă din cartierul Tudor, care funcționează datroită donațiiilor și voluntarilor, foarte bine.
Lista pentru transport Ucraina: Faină albă, Lapte UHT, Zahăr, Conserve mâncare neperisabilă, Mâncare copii, Dulciuri, Cereale, Ceaiuri, Cafea, Scutece copii, Șervețele umede, Periuțe, paste de dinți, Săpunuri, geluri de duș, șampoane, Hartie igienica, Veselă unică folosință, Baterii externe, Lanterne+baterii, Saci de dormit, Termosuri, Plite pe gaz+butelii de schimb (tip camping), Pelerine de ploaie, Filtre apa, Șosete noi : bărbați, femei, copii, Saci gunoi.
Lista pentru magazinul social: mâncare copii 1-5 ani, dulciuri, creme de corp copii, cereale, lapte uht, cafea, ceai negru si verde, produse de igiena: sampon, balsam de par, detergent haine, detergent vase, produse curatenie in casa.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.