După cum ne-am obișnuit deja, fiecare nou început de an școlar aduce cu el și fel de fel de schimbări, mai mult sau mai puțin relevante. Astfel, și anul școlar 2013-2014 a venit cu o serie de noutăți care au ca obiectiv (probabil) să schimbe în bine sistemul de învățământ. Totuși, după experiența ultimilor ani și concluziile pe care le tragem la fiecare sfârșit de an școlar, aceleași probleme persistă fără ca reglementările miniștrilor perindați pe a ministere să ridice nivelul educației. Astfel, dacă e să vorbim de județul Mureș, elevii chiulesc în masă zeci de ore de la cursuri (după cum ați putut vedea într-o analiză recentă a săptămânalului Punctul), notele de la examene sunt mici, la liceu sute de elevi au intrat cu medii sub nota 5, profesorii sunt în continuare prost-remunerați, sute de elevi ies de la facultate și devin șomeri, iar cei mau mulți se angajează în alte domenii decât au fost specializați, există zeci de școli în care nu s-a investit (serios) de foarte mulți ani și lista lungă și anevoioasă a problemelor din sistemul de educație continuă…
Noutatea: 5, la liceu
Cea mai importantă (zicem noi) noutate din învățământ se referă la admiterea în liceu. Aceasta se va face, din 2015, cu medie de minimum 5, după cum a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Este o noutate bună pentru învățământul românesc, care adeseori permite tinerilor să treacă prin școală fără efort.
Până acum elevii puteau urma un liceu chiar și cu o medie de admitere sub nota 5. Astfel, în județul Mureș, în vara care a trecut, au fost înscriși la liceu un număr de peste 180 de elevi care nu au reușit să obțină nota 5 de admitere. Iar situația este și mai proastă fiindcă media de admitere s-a calculat din media claselor V – VIII, plus media de la evaluarea națională.
Desigur, media gimnaziului a ridicat multora media de admitere.
Dar, analizând situația prezentată pentru județul Mureș pe site-ul admitere.edu.ro, reiese că alți aproximativ 900 de elevi au obținut o medie la evaluarea națională sub 5, media de admitere fiindu-le ridicată considerabil de media claselor gimnaziale, care în numeroase cazuri este peste 6, 7, sau chiar 8, deși elevul nu a reușit, cum am precizat, să obțină nici măcar nota 5 la examenul de terminare a clasei a VIII-a.
Concluzia: obligativitatea notei 5 pentru admiterea în liceu este un lucru benefic pentru calitatea învățământului românesc, implicit mureșean, fiindcă până acum erau admiși la liceu elevi care, poate, nu meritau să termine nici măcar 5 clase. Astfel, aproximativ o pătrime din absolvenții clasei a VIII-a din județul Mureș au fost admiși în liceu, la finalul anului școlar trecut, fără să obțină media 5 la examenul național.
Totodată, din anul şcolar 2013-2014, la calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial, iarăși un lucru pozitiv având în vedere că notele din gimnaziu sunt mai subiective decât cele de la evaluarea națională, ținând de permisivitatea colectivului de profesori din fiecare școală, nivelul general de cunoștințe al elevilor unei școli.
Note dubioase
Decizia Ministerului vine în urma analizei datelor înregistrate la finalul clasei a VIII-a, ce au relevat diferențe notabile între mediile, mai mari, obținute de elevi în școală, pe parcursul gimnaziului, și mediile, mai mici, obținute de aceștia la Evaluarea Națională: „Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, și media generală de absolvire a claselor V- VIII, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere”, se menționează în Ordinul MEN, intrat deja în vigoare.
Uniforma, bat-o vina
O altă noutate se referă la obligativitatea uniformelor: parlamentarii USL doresc reintroducerea obligativității uniformei școlare în învățământul preșcolar. 43 de deputați și senatorii PSD, PNL și PC au depus un proiect de lege la Senat care prevede ca în învățământul preuniversitar să se reintroducă obligativitatea uniformelor. Totodată, inițiatorii propun ca directorul, împreună cu reprezentanții Consiliului de Administrație, să decidă modelul uniformei școlare.
„Prin introducerea uniformelor școlare se dorește recrearea acelui spirit de respect între omul de la catedră și elevul care sta in banca, pentru ca, de foarte multe ori, in foarte multe scoli, nu știm care este elevul si care este profesorul”, a declarat, intr-o conferința de presa, deputatul PSD, Emil Nita, citat de agenția Agerpres.
Proiectul de lege a fost depus la Senat, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.
Desigur, în județul Mureș, de mai mulți ani, mai multe licee din Târgu-Mureș, precum Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”, Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Economic „Transilvania” etc., precum și unele școli generale au introdus propriile uniforme, prin regulamentele interne.
Schimbarea schimbării
O altă schimbare se referă de fapt la revenirea la vechea structură a anului școlar, de acum doi ani. Anul trecut primul semestru a fost mai scurt, terminându-se înainte de Crăciun, fiind astfel eliminată vacanța intersemestrială. De anul acesta școlar, vacanța intersemestrială a fost reintrodusă, revenindu-se totodată la vacanța de iarnă de două săptămâni (anul trecut vacanța de iarnă a durat trei săptămâni), și echilibrându-se numărul de săptămâni ale celor două semestre. Totodată, una dintre noutățile introduse de Ministerul Educației Naționale este acordarea unei zile libere în plus elevilor.
După cum am menționat, una dintre noutățile pe care actul normativ o introduce este împărțirea, în mod aproximativ egal, a celor două semestre. În acest fel, se poate realiza un echilibru între timpul alocat studiului și acela alocat asimilării învățării și perioadei de odihnă. În plus, o modificare majoră constă în acordarea elevilor unei zile libere în plus. Mai precis, MEN a decis să acorde cadrelor didactice și elevilor încă o zi liberă pentru perioada sărbătorilor pascale, respectiv ziua de marți, 22 aprilie 2014.
Vasile Dancea