Dependența de gadget-uri și învățarea online au dus la creșterea riscului de sindrom de vedere computerizată (CVS) la copii, care se manifestă prin simptome precum sunt:
- Oboseală la ochi
- Vedere încețoșată
- Senzație de ochi uscați și iritați
- Roșeață la ochi
- Vedere dublă
- Agravarea miopiei.
Deși învățarea online este pe placul multor elevi, care sunt pasionați de gadget-uri, totuși această metodă are și multe dezavantaje asupra vederii, dacă ochii nu sunt protejați cu ochelari de calculator de la Muunel.ro. Tinerii sunt ahtiați după aplicații digitale, conținuturi multimedia, resurse interactive și jocuri pe calculator, iar asta îi face să fie încântați și de sistemul de școală online, ca în perioada pandemiei.
La copii, expunerea prea mare la ecranele dispozitivelor digitale poate crea dependență, tulburări vizuale, probleme deizolare, de socializare, tulburări de somn și sedentarism. Cei care sunt pasionați de jocuri pe calculator,fără îndoială petrec ore în șir în fața ecranului, iar asta le provoacă simptome foarte incomode la ochi: roșeață, iritații, furnicături, usturime, oboseală, uscăciune oculară.
Pentru a preveni acesteprobleme și a menține sănătatea ochilor, trebuie de stabilit un program copiilor, astfel încât să existe un echilibru între activitățile pe calculator și joaca în aer liber. Prin activități de acest gen, care necesită expunerea la lumina albastră de la ecran, se înțelege desigur și utilizarea telefoanelor mobile și privitul emisiunilor la televizor.
Și adulții pot folosi astfel de ochelari PC pentru a-și proteja ochii de lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor electronice, mai ales dacă au o muncă pe calculator, în IT. Cei care nu au astfel de ochelari, probabil simt deja simptome (precum roșeață, uscăciune, iritație la ochi, dificultăți de concentrare, dureri de cap) atunci când lucrează mult timp pe laptop sau calculator.
Din anul 2020 încoace, a crescut foarte mult timpul de ecranare, utilizarea de laptopuri, telefoane și calculatoare la copii și adulți. Oamenii trebuie să reducă timpul de ecranare sau să-și protejeze ochii de lumina albastră emisă de aceste dispozitive digitale.
Noile cercetări arată că în ultimii doi ani au crescut cazurile de afecțiuni oculare – sindrom de ochi uscat și sindrom de vedere computerizată. Aceste afecțiuni sunt destul de frecvente la adolescenți, mai ales din învățământul online, în perioada pandemiei. Din fericire, adolescenții își pot proteja vederea prin folosirea de ochelari de calculator, care au un filtru special împotriva luminii albastre.
Medicii spun, că la unii pacienți apar simptome precum sunt roșeață la ochi și senzație de oboseală oculară, chiar și după ce aceștia dorm câteva ore. De asemenea, ei au vederea încețoșată și sensibilitate la lumină, deci ar avea nevoie de o perioadă de pauză mai lungă, de la calculator. Sindromul de vedere computerizată este cauzat de suprasolicitarea ochilor și statul prea mult timp în fața ecranului digital.
Medicii recomandă și consultațiile regulate la ochi, pentru a depista din timp anumite probleme de vedere și a le trata. Doar un medic oftalmolog poate pune un diagnostic adecvat și a oferi recomandări privind corectarea problemelor de vedere și tratamentul bolilor și afecțiunilor la ochi.
Dacă aveți anumite simptome la ochi, este bine să mergeți la oftalmolog și să verificați ce probleme aveți și cum puteți scăpa de oboseala oculară. În general, simptomele îngrijorătoare sunt: mâncărimea și iritațiile la ochi, greutatea pleoapelor, vederea încețoșată, senzația de nisip în ochi, cefaleea, tulburările de concentrare, oboseala oculară mare, defectele de focalizare.
Există numeroase studii medicale realizate de experți, care au arătat că o parte din lumina albastră emisă de ecranele tabletelor digitale, calculatoarelor este toxică pentru ochi. Această lumină albastră produce reacții chimice asupra retinei și poate cauza leziuni la nivelul acesteia. Cea mai frecventă boală retiniană este degenerescența maculară, care apare la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Boala se poate declanșa și din cauza fumatului, suprasolicitării ochilor expuși în mod frecvent la lumina albastră, predispozițiilor genetice.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.