Este invazie de fluturi la Mureş! Sute de mii de fluturi albi au luat cu asalt zona dintre Câmpeniţa şi Râciu, şi oferă un spectacol inedit trecătorilor curioşi. Livezile cu meri par ninse, iar în pomi fluturii se confundă cu petalele florilor. Fascinaţi de imaginea unică oferită de natură, localnicii nu pot însă să se bucure pe deplin. Se tem că larvele fluturilor le-ar putea afecta serios culturile.
Un peisaj desprins dintr-o altă lume. Sute de mii de fluturi albi cu dungi negre zboară nestingheriţi prin livezile din Săbed şi încarcă pomii şi câmpiile din zonă.
Localnic: E frumos, dar dacă nu am ochelari, câteodată îmi intră în ochi. Acolo sus sunt şi mai mulţi, aici mai puţin.
Reporter: La livadă?
Localnic: Acolo mai ales, pe partea aia. Unde-i apă, acolo se pun.
Localnicii au început să se obişnuiască cu peisajul ieşit din comun. Nu este primul an în care a „nins” cu fluturi.
Localnic:Anul trecut tot aşa au fost. Nu ştiu de unde vin.
Motivul pentru care apare invazia de fluturi
O explicaţie pentru apariţia fluturilor ar fi creșterea temperaturii și a umidității. Dar nu este singura. O altă explicaţie ar fi aceea că agricultorii din zonă au renunţat să mai folosească ierbicide. În plus, pomii înfloriţi reprezintă o sursă importantă de hrană pentru fluturi.
Localnic: Cred că deja e al treilea an. A fost şi anul trecut şi a fost şi acum 2 ani. E frumos, dar nu ştiu dacă nu-i dăunător.
Fluturii albi al verzei, căci ei sunt cei care au invadat livezile, pot fi dăunători pentru culturile agricole. Acesta depune ouăle pe plante, care devin apoi hrană pentru larve.https://e18f889c0056645b303db5bbc8c3f2ca.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Fluturii de varză apar de două ori pe an, prima generaţie în luna aprilie, iar cea de-a doua în luna iulie şi oferă un spectacol de maximum două săptămâni.
Vezi video pe Observator TV