Urşii care au invadat România îşi extind teritoriul. Zeci de exemplare au apărut în zone unde nu au mai fost văzute până acum. La marginea oraşului Târgu-Mureş, animalele sălbatice au fost filmate la doi paşi de pistele de biciclete şi de alergare. Luni, Ministerul Mediului a anunţat că va pune garduri electrice între zonele populate de urşi şi casele oamenilor.
O ursoaică şi doi pui se joacă în voie în pădurea de la marginea oraşului Târgu-Mureş. O imagine nemaiîntâlnită până acum în zonă. Alţi patru urşi dau târcoale, la doi paşi de pista pentru biciclete, unde se plimbă zilnic localnici, dar şi turişti.
50 de urşi trăiesc la marginea oraşului Târgu-Mureş
Vasile Silaghi, paznic de vânătoare: Pista de biciclete trece prin desiş, prin zona lor de linişte, de trecere, de hrănire. De pe bicicletă nu auzi, ursul nu te aude şi oricând poate să atace
Grav este că la fiecare cinci ani numărul urşilor se dublează. Acum, la marginea oraşului Târgu Mureş, trăiesc 50 de exemplare, în zone în care nu au mai fost văzute până acum.
Horaţiu Gorea, directorul Grădinii Zoologice Târgu-Mureş: Ursul fiind un animal teritorial, când se înmulţeşte, două animale nu stau pe acelaşi teritoriu şi atunci unul dintre ei, care este mai slab, trebuie să-şi caute alt teritoriu. Este scăpată de sub control situaţia
Chiar şi în pădurea din oraş au apărut urşii. Acum câteva luni, o ursoaică cu doi pui, dar şi un mascul au fost zăriţi de câţiva sportivi, aflaţi la alergat pe pista amenajată acolo.
Localnicii susţin că „este vina noastră, a oamenilor, că intrăm peste ei. Să încercăm să ne creem spaţiul nostru pentru sport astfel încât să fim în siguranţă, atât ursul cât şi noi, oamenii„.
Peste 6.000 de urşi trăiesc în România
Cosmin Blaga, purtător de cuvânt Primăria Târgu-Mureş: Am pus plăcuţe de informare a publicului să ştie la ce se expun atunci când accesează aceste zone de agrement
În prezent, sunt peste 6.000 de urşi în toată ţara, iar legislaţia românească permite uciderea lor doar în cazuri extreme.
După atacurile repetate asupra oamenilor, au fost emise 140 de autorizaţii de împuşcare şi au fost omorâte 120 de animale.
Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: Am reuşit să finalizăm proiectul, să putem să facem şi gardurile electrice. Se poate face relocarea lor într-o zonă de unde să nu mai poată să mai coboare.