Într-un an de zile compania japoneză Marubeni Corporation și Electrocentrale București vor demara construcțiile unei centrale electrice pe gaze cu pornire rapidă, în localitatea Fântânele din Județul Mureș.
Pe lângă investiția de 150 de milioane de euro, ce urmează să fie făcută, construcția va aduce în județul Mureș sute de locuri de muncă, dar și aportul la echilibrarea sistemului energetic național
Seriozitatea companiei Marubeni este dată și de interesul dat pentru alte investiții la noi în țară precum ar fi centralele electrice pe cărbune.
În vederea realizării proiectului, săptămâna trecută s-a semnat deja Memorandumului pentru realizarea Termocentralei la care au participat Constantin Niță, Ministru delegat pentru Energie, Hiroshi Tachigami, Președinte Marubeni Europower și Dan Ștefan Cetacli, Director General ELCEN.
Dar să le luăm pe rând…
Electrocentrale București (ELCEN) și compania japoneză Marubeni Corporation intenționează să construiască împreună o centrală electrică pe gaze cu pornire rapidă, cu o putere instalată de 250 MW, în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, din județul Mureș. Valoarea proiectului este estimată la 150 de milioane de euro, iar memorandumul pentru realizarea acestei centrale a fost semnat săptămâna trecută de cele două companii. Mai multe detalii despre proiect, precum și opinia autorităților mureșene, aflați din rândurile care urmează…
Construcţia centralei va începe într-un an
Anul trecut, oficiali din Ministerul Economiei au menţionat acest proiect, însă abia acum s-a ajuns la o înţelegere cu investitorul japonez. Construcţia centralei ar urma să înceapă „în cel mult un an şi jumătate şi să fie finalizată în maximum trei ani de la lansarea lucrărilor”, ne-a declarat Varga József, primarul comunei Fântânele. ,,Proiectul va fi realizat într-o structură de societate mixtă, care va funcționa ca Producător Independent de Energie. Schema de finanţare va fi stabilită până la începerea lucrărilor”, a declarat directorul general al ELCEN, Dan Ştefan Cetacli.
„Este un proiect de tip producător independent de energie şi considerăm că va fi de natură să aducă o contribuţie importantă în stabilitatea sistemului energetic. Este necesară realizarea unor centrale cu pornire rapidă pentru cazul nostru 7 – 10 minute, care să poată echilibra sistemul energetic naţional. Acesta este principalul scop pentru care intenţionăm să realizăm această investiţie de 150 milioane euro, care prevede instalarea unor grupuri de tip aeroderivativ cu turbine cu gaze, care au o pornire rapidă şi posibilitatea de încărcare de aşa manieră încât să poată să asigure rezerva terţiară rapidă pentru sistemul energetic naţional şi în acelaşi timp alte servicii de sistem cum ar fi reglajul secundar, putere, frecvenţă. Este o capacitate de tip nou pentru societatea noastră, care dispune de o capacitate instalată de 1.300 MW”, a declarat Dan Ştefan Cetacli, director general ELCEN.
Ce înseamnă centrală cu pornire rapidă? Ne-a explicat primarul Varga József: „Este vorba despre o tehnologie de vârf. Termocentralele vechi produceau energie electrică după doar 8 ore de la pornire. Centrala cu pornire rapidă produce energie după 7 minute”.
Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, unitatea de la Fântânele va fi operată de o firmă care se va desprinde din ELCEN, în urma divizării (ELCEN urmează să treacă de la Ministerul Economiei la Primăria Capitalei, ca urmare a fuziunii cu furnizorul de energie termică RADET). Marubeni va fi acţionarul majoritar al acelei firme. „Fântânele va rămâne la Ministerul Energiei. Se va face divizare pentru că nu are ce să facă Primăria Bucureşti cu centrala de la Fântânele. În momentul divizării societatea care rămâne îi vom da o denumire şi ea va prelua toate drepturile şi obligaţiile ce-i revin. Marubeni va avea majoritatea în această societate mixtă”, a mai declarat Constantin Niţă.
Sute de locuri de muncă
Ștefan Cetacli a adăugat că la noua unitate de producţie a energiei vor fi create între 150 şi 250 locuri de muncă. Potrivit acestuia, proiectul va aduce o contribuţie importantă în sistem, având în vedere că au fost puse în funcţiune în ultima perioadă multe unităţi de producţie a electricităţii din surse regenerabile.
„Este o investiţie la care partea română intră iniţial cu terenul cu utilităţi, pe care noi îl deţinem pe fosta locaţie a centralei termoelectrice Fântânele. Este o locaţie situată în centrul ţării care dispune pe de o parte de alimentarea cu gaze naturale, în zonă existând o staţie de reglaj gaze de înaltă şi medie presiune ştiind că în acea zonă există extracţii de gaze. La o centrală de asemenea capacitate discutăm de maxim un om pe MW, deci estimăm 150 de locuri de muncă într-o primă fază, până la maxim 250 având în vedere şi activităţile conexe. Pentru partea de montaj este posibil ca pe toată durata activităţii să mai fie 150 – 200 de persoane”, a precizat Ștefan Cetacli. „Mai exact, Termocentrala dispune de 10 hectare de teren, cu utilități în incinta centralei”, a completat primarul Varga József, referitor la contribuția românească la proiect. De asemenea, primarul a apreciat că înființarea celor 150-200 de locuri de muncă, la care se adaugă alte 100 locuri de muncă în activități conexe, „este principalul avantaj al construirii acestei centrale”.
Un mare plus în economia Ţării
Prefectul judeţului Mureş, dr. Corneliu Grosu, consideră că proiectul de la Fântânele este unul important pentru economia ţării, dar şi din punct de vedere social, prin crearea de noi locuri de muncă. „Trebuie apreciată preocuparea Guvernului României de a repune în funcţie obiectivele industriale importante pentru economia ţării, aşa cum a fost la vremea ei şi termocentrala din Fântânele. În acest context, îmi exprim încrederea că obiectivul la care facem referire va reveni la aceiaşi poziţie, prezenţa investitorilor japonezi fiind o dovadă a seriozităţii cu care este abordat domeniul energetic din România. Aştept momentul intrării în detaliu a acestui proiect la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş şi al Consiliului Judeţean Mureş, mai ales că instituţiile pe care le reprezentăm şi care se află la conducerea judeţului au toate abilităţile să asigure condiţiile normale pentru desfăşurarea unei astfel de investiţii extrem de importante, care va crea noi locuri de muncă”, a declarat, pentru Punctul, prefectul dr. Corneliu Grosu.
Documentul…
…vizează realizarea unui Proiect de tip „Green/Brown Field” (green-field = investiții de la zero; brown-field = investiții la care sunt asigurate anumite facilități industriale sau comerciale) pe amplasamentul de la Fântânele, judeţul Mureş. Proiectul va fi realizat într-o structură de societate mixtă, care va funcţiona ca Producător Independent de Energie şi constă în realizarea unor instalaţii de turbine cu gaze cu pornire rapidă de tip aeroderivativ, în ciclu simplu, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, dezafectată în prezent. După cum am menționat deja, puterea instalată va fi de aproximativ 250 MW, iar costul total al investiţiei este de circa 150 milioane euro.
Proiectul va fi derulat împreună cu compania de stat Electrocentrale București. Mai exact, Electrocentrale București va participa la acest proiect cu o serie de active aflate pe platforma fostei Centrale Termoelectrice Fântânele din Mureș, în timp ce japonezii vor veni cu banii necesari susținerii proiectului.
La semnarea Memorandumului pentru realizarea Termocentralei, au participat săptămâna trecută Constantin Niță, Ministru delegat pentru Energie, Hiroshi Tachigami, Președinte Marubeni Europower și Dan Ștefan Cetacli, Director General ELCEN.
Compania Marubeni în toată Ţara
Proiectul de la Fântânele nu este primul care le stârneşte atenţia celor de la Marubeni. Japonezii au mai fost interesaţi de realizarea unui grup nou de 500 de MW la Rovinari, licitaţia fiind câştigată în final de chinezii de la China Huadian Engineering, care au promis un proiect de un miliard de euro. Totodată, ministrul Constantin Niță a amintit de o investiție a companiei Marubeni la Paroseni. Aceste fapte conduc spre ideea că proiectul de la Fântânele este unul realizabil şi sigur, lucru constatat şi de ministru. Astfel, acesta a afirmat că săptămâna trecută au fost inaugurate „lucrările la instalația de desulfurare la centrala de la Paroseni pe care tot Marubeni a făcut-o, investiții de 65 milioane euro”. „Și acest memorandum (pentru proiectul de la Fântânele n.r.) reprezintă începutul unui contract care sper că, până la sfârșitul anului, atât ELCEN, cât și Marubeni să se înțeleagă asupra proiectului și noi să putem asista și la semnarea contractului final”, a mai spus ministrul.
Totodată, preşedintele Marubeni Europower, Hiroshi Tachigami, prezent în România, a afirmat că Marubeni ar vrea să participe şi în alte proiecte energetice în România, precum centrale electrice pe cărbune.
Astfel, seriozitatea firmei japoneze conduce spre concluzia că investiția de la Fântânele este sigură și se va realiza, chiar dacă încă nu a fost semnat contractul. De acest lucru e convins și primarul comunei Fântânele, Varga József : „Investiția este sigură, Japonia e o țară serioasă – s-a și semnat deja memorandumul cu Ministerul”.
Titi DÃLÃLÃU
Istoria termocentralei Fântânele
Mai multe detalii despre istoria termocentralei de la Fântânele am aflat de la primarul comunei Fântânele, Varga József: ,,Fosta Termocentrală funcţionează din 1952. A fost concepută şi construită de specialişti din URSS, iar apoi definitivată de specialişti din Germania. Termocentrala a avut o capacitate de 250 MW. În Termocentrală lucrau aproximativ 350 de salariaţi până la mijlocul anilor 1990, când Termocentrala a devenit un consumator, consuma mai mult decât producea…
Noi am înaintat anii trecuţi spre Ministerul Economiei şi Ministerul Industriei mai multe adrese în legătură cu incinta fostei Termocentrale. Am specificat în aceste adrese că în ultimii 16 ani nu s-a investit nimic în Termocentrală şi am cerut să ne-o cedeze nouă pentru a realiza un parc industrial în acea zonă”.