În inima României, aproape de Sighişoara (la 30 de kilometri) şi de Târgu Mureş (la 45 de kilometri), la Cund, se găseşte complexul turistic Valea Verde, o poveste cu un uşor iz italienesc, începută şi întreţinută de un cuplu de germani care s-au îndrăgostit iremediabil de Transilvania. Să o luăm pe rând. El, Jonas Schäfer, este de profesie inginer de sunet şi a lucrat ca antreprenor şi consultant în industria media din Germania, ghidând în cariera lui mai mulţi artişti pop şi compozitori, unii dintre ei recompensaţi cu premii. Ea, Ulrike Schäfer, a studiat asistenţă socială şi politică în Germania, apoi a lucrat, vreme de mai mulţi ani, ca asistentă medicală, fiind de asemenea activă în diverse mişcări naţionale germane legate de domeniul politic.
În 2003, s-au văzut, s-au plăcut, iar un an mai târziu, iubirii dintre ei li s-a adăugat o altă dragoste comună – cea pentru Transilvania, unde au ales să se mute definitiv în 2004. Nu a fost nevoie decât de câţiva ani şi de ceva spirit antreprenorial pentru ca pasiunea să capete valenţe de business.
„Complexul Valea Verde a fost fondat de mine şi de soţia mea în 2007, având la bază modelul Albergo Diffuso. Am vrut să readucem la viaţă comunitatea unui sat printr-un tip de turism rural sustenabil, dar am vrut de asemenea şi să ne urmăm pasiunea de a promova Transilvania rurală“, povesteşte Jonas Schäfer.
Valea Verde este astfel un soi de ambasador al tradiţiilor şi al istoriei locale, numele ales de cei doi germani fiind, practic, un omagiu adus zonelor virgine ale Transilvaniei. „Întâi am făcut un mic complex şi am închiriat casele. În scurtă vreme, am adăugat în proiect şi alte case restaurate de localnici. Deoarece am văzut o cerere mare în vederea deschiderii unui restaurant, am decis să construim un mic han de ţară şi am pregătit şase persoane la Târgu Mureş, în domeniul HoReCa. Am deschis în 2007 uşile restaurantului şi am continuat să facem mai multe camere.“
În total, investiţia a ajuns la 580.000 de euro în ultimii 15 ani.
Citeste mai mult pe ZF