O echipă de cercetători şi profesori universitari inventariază şi cartează habitatele, flora şi fauna din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, în cadrul unui proiect european câştigat de Consiliul Judeţean Harghita.
Directorul Administraţiei Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a declarat că inventarierea a început în această lună şi va dura mai bine de un an, timp în care se va verifica situaţia habitatelor, evaluarea speciilor protejate de interes european, în ce stadii se află acestea, dacă sunt în pericol sau dacă au mai apărut altele noi.
Cercetătorii, sprijiniţi de specialiştii Parcului Naţional, analizează urmele, amplasează camere cu senzori de mişcare şi stabilesc, cu aproximaţie de 70-80 la sută, numărul de exemplare care trăiesc în aria protejată. De asemenea, se realizează hărţi ale habitatelor şi de răspândire a speciilor.
De ce?
Hegyi Barna a precizat că este important să se stabilească şi culoarele de migraţie ale animalelor pentru ca apoi, în zonele respective, să se restricţioneze anumite activităţi.
Toate datele colectate în urma activităţii ştiinţifice vor fi introduse într-o bază de date electronică, urmând ca apoi să se reactualizeze planul de management al Parcului Naţional, ce urmează să fie aprobat prin hotărâre de Guvern.
Traseu educativ
O altă componentă a proiectului este amenajarea unui traseu educativ de 26 de kilometri, între oraşul Bălan şi staţiunea Lacu Roşu, care va traversa Parcul Naţional, urmând ca pe toată lungimea acestuia să fie amplasate bănci şi panouri informative.
Totodată, se vor achiziţiona echipamente pentru angajaţii parcului, cum ar fi o maşină de teren, un ATV, schiuri de tură sau GPS-uri.
,,Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm acum este turismul haotic, de vandalism. Chiar dacă este vorba de o arie protejată, sunt oameni care vin cu ATV-uri, cu motociclete enduro, cu maşini de teren şi noi nu avem cum să-i urmărim, pentru că nu suntem dotaţi. (…) Avem o colaborare foarte bună în acest sens cu Jandarmeria Montană şi sperăm că situaţia se va schimba după ce vom fi dotaţi şi noi cu echipamente corespunzătoare”, a declarat Hegyi Barna.
Educaţie ecologică
Acesta a mai punctat că tot în cadrul proiectului se vor organiza activităţi de educaţie ecologică şi de conştientizare în cadrul comunităţilor locale.
Proiectul ‘Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş – management adecvat prin: plan de management revizuit pe principii Natura 2000 şi alte activităţi’ are o valoare de aproximativ 500.000 euro şi este finanţat în proporţie de 80% în cadrul POS Mediu şi 20% de Guvernul României.
Termenul limită…
…pentru finalizare este iulie 2015, dată la care trebuie aprobat prin hotărâre de Guvern şi planul de management al ariei naturale protejate.
Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş are o suprafaţă de aproximativ 7.000 de hectare, din care 48% se află pe raza administrativ-teritorială a Harghitei şi 52% în judeţul Neamţ.
Hegyi Barna a precizat că peste Parcul Naţional se suprapun două situri Natura 2000, care în viitorul apropiat se vor afla tot în administrarea acestuia, moment în care suprafaţa totală va fi de aproximativ 8.700 de hectare.