Ioan Cristian Moldovan a fost ales în funcţia de primar al oraşului Luduş la alegerile locale din vara anului 2011 fiind candidatul USL. După o primă perioadă de acomodare imediat după alegeri, anul 2013 a constituit o perioadă de dezvoltare benefică pentru comunitatea locală. Acum, la sfârşit de an, primarul Moldovan a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.
Un primar mulțumit
Reporter: Domnule primar, sunteţi în funcţie de un an şi jumătate, timp în care v-aţi confruntat cu foarte multe din problemele oamenilor şi a oraşului. Cum vă simţiţi în postura de principal gospodar al oraşului?
Cristian Moldovan: Să ştiţi că la început, când am analizat bugetul local nu am fost prea optimist, am fost destul de îngrijorat în legătură cu oferta noastră electorală. Chiar dacă în campanie nu ne-am hazardat să facem promisiuni exagerate, am avut temeri că nu le vom onora pe toate, dar am gospodărit foarte bine fondurile avute la dispoziţie şi la această oră sunt foarte mulţumit şi de realizările anului 2013 şi de perspectiva perioadei următoare în care sunt convins că vom realiza toate promisiunile electorale.
Dezvoltare investițională
Rep.: Din câte ştiu, bugetul local a fost modest în acest an. Cum îl consideraţi?
C.M.: Nu putem spune că în ansamblul său bugetul a fost modest, dar putem spune că am avut resurse modeste de a dezvolta oraşul. Şi asta, din cauza unor plăţi venite din trecut pe care a trebuit să le achităm. În acest an am reuşit foarte bine pe partea de dezvoltare investiţională deoarece am corectat din cheltuielile de funcţionare sume pentru dezvoltarea oraşului.
Realizări
Rep.: Practic, ce obiective de investiţii şi reparaţii aţi realizat în acest an? Dar, pe scurt, doar cele mai importante.
C.M.: Pentru mine şi pentru cetăţenii oraşului toate realizările sunt importante. Dintr-o înşiruire de 25 de obiective finalizate vă rog să alegeţi pe cele pe care le consideraţi dumneavoastră importante.
Rep.: Pentru că spaţiul tipografic este limitat, le consemnez pe cele mai interesante: Modernizarea străzii Unirii; Amenajarea Parcului Unirii; Canalizarea pluvială şi menajeră în strada Primăverii şi realizarea unor racorduri cu străzile adiacene; Refacerea trotuarelor şi a covorului asfaltic pe strada Primăverii; Repararea trotuarelor şi asfaltarea străzilor Lămâiţei, Amurgului şi Cinema; Modernizarea străzii Gării şi intersecţia cu strada N. Grigorescu; Modernizarea parcării din strada Garofiţei; Modernizarea parcărilor din strada Brânduşei şi refacerea covorului asfaltic până la intersecţia cu strada Independenţei; Modernizarea străzii Pieţei; Extinderea reţelei de apă pe o lungime de 700 m pe strada Haitău din cartierul Roşiori; Realizarea unui trotuar de la intersecţia străzii Mihai Eminescu cu DN 15, până la podul de peste Pîrîul de Cîmpie; Construcţia a două Capele mortuare la Gheja şi la Roşiori; Achiziţia unei autoutilitare 8×4 şi a utilajelor aferente; Betonarea şanţurilor pe străzile Viilor şi Republicii. Acestea sunt doar 15 din cele 25 de obiective, despre celelalte poate că vom mai vorbi cu un alt prilej.
C.M.: Oricând, important este că principalii beneficiari, locuitorii oraşului, cunosc aceste realizări.
Probleme cu plata arieratelor
Rep.: Domnule primar, prin oraş se aude că Primăria a avut probleme cu plata arieratelor şi a ratelor din creditul luat în anul 2010. Vă rog să detaliaţi.
C.M.: În anul acesta, Guvernul României a obligat administraţiile locale, pe bună dreptate, să-şi plătească datoriile şi cum Primăria Luduş a avut asemenea arierate, datorii care provin din administraţia precedentă, am fost nevoiţi să contractăm un împrumut de la Ministerul Finanţelor Publice în valoare de 1.235.601 lei.
Rep.: Necesar pentru…..
C.M.: Am fost nevoiţi să plătim amenajarea parcului din faţa primăriei, cota noastră din anveloparea blocurilor de locuinţe şi modernizarea străzilor M. Eminescu şi 8 Martie.
Rep.: Aşa cum se spune, unul contractează creditul, altul îl cheltuieşte şi al treilea îl plăteşte, putem spune că de o mare importanţă în dezvoltarea oraşului sunt Proiectele şi Studiile de Fezabilitate.
C.M.: Şi la acest capitol avem mai multe proiecte, dintre care amintesc: Reducerea consumului de energie electrică; Interesantul „Mesaj către Europa-Unitate în diversitate”; Extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă; Extinderea reţelei de canalizare şi Staţie de epurare; Modernizarea străzilor prin metode alternative.
Rep.: Sunt proiecte interesante şi pe parcursul anului 2014 vom mai vorbi despre ele, dar în încheiere vă rog să adresaţi câteva cuvinte locuitorilor oraşului.
C.M.: În primul rând, doresc tuturor concetăţenilor, dar nu numai lor, să treacă într-un an nou cu sănătate şi bucurie, în pace şi armonie, apoi pentru mine îmi doresc să am puterea de a realiza în folosul locuitorilor oraşului tot ce mi-am propus. La Mulţi Ani!
Ioan. A. Borgovan