Comitetul local pentru situații de urgență și o parte a Comitetului județean pentru situații de urgență a fost convocat la Reghin de către prefectul județului Mureș, Mircea Dușa. În urma defecțiunii la conducta magistrală de apă care alimentează Reghinul și zonele învecinate s-a sistat apa potabilă ieri, 28 august.
”Sperăm să nu apară probleme deosebite și la noapte să reluăm alimentarea cu apă potabilă”- Mircea Dușa, prefectul județului Mureș.
” După cum știți de ieri a apărut o problema în municipiul Reghin și în 11 comune. Astfel ieri seară s-au amplasat rezervoare la Reghin și s-a adus apă cu cisterne speciale. De asemenea am atras atenția că trebuie să asigurăm prioritar apă la spital, căminele de bătrâni, grădinița care funcționează în această perioadă. Toate aceste lucruri s-au rezolvat până în această dimineață. Cetățenii sunt rugați să se deplaseze la recipientele amplasate pentru a avea apă potabilă. Aceste rezervoare vor fi alimentate până la rezolvarea situației create. Angajații Direcției Sanitare sunt pe teren să verifice apa de la aceste rezervoare pentru a nu avea probleme de altă natură. Lucrătorii de la Aquaserv au demarat de ieri lucrările pentru a depista problema. Din fericire s-a găsit repede conducta spartă și au început măsurile necesare pentru înlocuirea ei. În cursul zilei de azi se va lucra continuu pentru rezolvarea problemelor. Sperăm ca la noapte, după ce se fac probele tehnologice, să se reia furnizarea apei potabile. Am chemat la această întrunire cei 11 primari ai satelor învecinate pentru a afla problemele cu care se confruntă. Am aflat de la ei că rezervoarele din localități încă au rezerve de apă pentru astăzi și pentru noaptea care urmează. Dacă vor apărea probleme deosebite vom lua măsuri și vom transporta apă și la localitățile rurale. Sunt lucruri care apar și sunt neplăcute în aceste zile călduroase” a declarat prefectul Mircea Dușa.
Însoțit de reprezentanții Aquaserv, prefectul s-a deplasat la Uzina de Apă pentru a vedea la fața locului ce s-a întâmplat și în ce stadiu sunt lucrările. A promis tot sprijinul cu mijloace necesare pentru remedierea cât mai rapidă a situației. Reprezentanții Aquaserv au afirmat că au toate utilajele necesare pentru înlocuirea conductei, e pregătită conducta nouă, au primit ajutor și de la Apele Române.
”Noi plătim o redevență, suntem chiriașii acestor conducte” ! – Ionuț- Gabriel Dumitrache- șef sucursală Aquaserv Reghin.
”Conducta premo cu o vechime mai mare de 50 de ani este imperios necesar a se înlocui. Conducta premo este dintr-un amestec de oțel cu beton, trebuie înlocuită urgent. Astfel fac un apel către autoritățile locale și județene să găsim surse pentru a înlocui această conductă. Sistemul de distribuire al municipiului Reghin este proprietatea consiliului local! Noi plătim o redevență, suntem chiriașii acestor conducte. Împreună cu primăria am demarat proiecte, numai în acest an am înlocuit în municipiul Reghin aproape 2 km cu branșamente și racorduri incluse. Conducta premo cu această vechime e un semn de întrebare pus autorității locale încă din anul 2010. Nu știm când se va sparge iarăși. Am mai avut un eveniment, l-am remediat cu mijoacele noastre proprii și fără să afectăm furnizarea apei în municipiu. A fost și acela un semnal. Din păcate, față de anul 2014, când am avut acea mare problemă, distanța e de 25 metri. Adică foarte aproape, ceea ce înseamnă că acea zonă e o zonă fragilă. Ar trebui schimbat minim 1 km din acea conductă. Fiind o conductă cu un diametru foarte mare s-a lucrat pe timpul nopții la scoaterea apei, nu putem risca ca apa să se strângă sub conductă. Teoretic, din această seară vom începe furnizarea și în acest caz dimineața vom avea o apă bună. Dar, asta doar dacă nu vom întâmpina alte dificultăți” a subliniat Ionuț-Gabriel Dumitrache.
”Sistemul este dat spre exploatare, iar noi asta facem!”– ing. Sergiu Horobeț- director exploatare Aquaserv.
”Conform contractului compania noastră exploatează sistemele, face investiții într-o sumă limitată, de 1 milion de euro pe an. Această sumă e folosită de companie pentru dotarea cu utilaje, cu echipamente necesare pentru exploatarea sistemului. Noi nu înlocuim conducte decât acolo unde e strict necesar și în limita acestor bani” a adăugat ing. Sergiu Horobeț- director exploatare Aquaserv.
La finalul întâlnirii prefectul Mircea Dușa a promis:
”Am să studiez acel contract. Să văd cum este încheiat contractul de concesiune, care sunt obligațiile părților”.
În acest moment aproximativ 10.000 de puncte de furnizare sunt afectate din cauza avariei majore apărute pe magistrala de distribuție DN 600.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.