Istoria fotbalului românesc: Fotbal tenis se practica și la Tîrgu Mureș pe ștranduri

Istoria fotbalului românesc: Fotbal tenis se practica și la Tîrgu Mureș pe ștranduri

Componenţii lotului naţional de fotbal-tenis al României au cucerit 11 medalii de aur, la Campionatele Mondiale din Ungaria (2012)
Fotbal-tenis, un joc sportiv combinat, cu reguli din fotbal şi tenis, are origine europeană şi se practică în lume de mai bine de o jumătate de secol, potrivit ”Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România” (vol. I, Bucureşti, 2002).
În anul 1987 s-a constituit Asociaţia Internaţională de Fotbal-Tenis (International Football Tenis Association – IFTA). Bazele IFTA au fost puse de reprezentanţii Germaniei, Italiei, Angliei şi Elveţiei. IFTA organizează Campionatul Mondial (CM), Campionatul European (CE) şi Cupa Campionilor Europeni (CCE). Din 2003, IFTA a devenit „Federation International Football Tennis Association” (FIFTA).
Sub diferite forme, ca divertisment, acest joc s-a practicat în România încă din anii ’60. Site-ul federaţiei de specialitate, www.frft-caj.ro, menţionează că, în România, fotbal-tenisul se practică încă din anul 1970 , dar nu sub această titulatură. În Bucureşti, în perioada anilor 1982-1989, s-au organizat în complexul studenţesc Regie opt ediţii ale Cupei Balaci de Tenis cu piciorul, organizatori fiind Sabino Frederico Tavares în colaborare cu Uniunea Studenţilor din România şi Uniunea Studenţilor Străini din România.
Jocul mai era practicat şi în alte zone ale ţării (Constanţa, Ploieşti, Timişoara, Craiova, Braşov, Piteşti, etc.) sub denumirea de Tenis cu piciorul. De asemenea, conform „Adevărul de Cluj” din 30 ianuarie 1993, într-un interviu cu G. Mihăilă, preşedintele de atunci al Filialei Judeţene de Fotbal-Tenis, spunea că în anii 1977-1980 a înfiinţat clubul „Feet-tenis Scărişoara”, încercând şi oficializarea acestei discipline sportive.
Site-ul www.frft-caj.ro arată că şi în alte oraşe cum ar fi Arad, Tg. Mureş, Oradea se practica „tenis cu piciorul” pe ştranduri. În final s-a creat Federaţia Română de Fotbal-Tenis (FRFT) în anul 1990 în baza cererilor de afiliere ale cluburilor Steaua, Dinamo, Sportul Studenţesc, Metalul Bucureşti, Rocar, Motoare Diesel, Flacăra Roşie, Viscofil, Luxor şi Energoutilaj, la care s-au adăugat solicitările asociaţiilor independente sau/şi ale jucătorilor independenţi. Preşedinte şi fondator al FRFT a fost Sandu Ion.
FRFT este afiliată la „International Football Tennis Association” încă de la înfiinţare, din anul 1990.
Primul campionat organizat sub egida FRFT s-a desfăşurat în anul 1993, cuprinzând 12 echipe, iar prima Cupă a României în anul 1994. În istoria fotbal-tenisului românesc este trecută şi înfiinţarea în anul 1994 a Ligii Profesioniste de Fotbal-Tenis (LRFTP) sub conducerea lui Johnny Săndulescu, cea care a organizat primul campionat în anul 1995, acest organism ducând la scindarea Fotbal-tenisului în două părţi: FRFT şi LRFTP, precizează www.frft-caj.ro. Despărţirea n-a durat decât un an, deoarece s-a încheiat un protocol între cele două organisme ajungându-se din nou la un singur campionat naţional, care se desfăşoară şi în prezent.
În anul 2002 s-a înfiinţat Federaţia Română de Fotbal-Tenis-Cluburi şi Asociaţii Judeţene (FRFT-CAJ), care conduce şi supraveghează întreaga activitate sportivă a fotbal-tenisului românesc.

Din 1992, jucătorii români au participat la toate campionatele mondiale şi europene, cupe (mondiale şi ale campionilor europeni) organizate de FIFTA, cu rezultate deosebite: patru medalii de aur la Campionatele Mondiale la proba de simplu (Florin Purice, Marian Muşat, Ciprian Ivancu şi Dorina Păuna); o medalie de aur la Campionatul European (Florin Purice); două medalii de argint la Campionatul European; multiple medalii de bronz la Campionatul Mondial şi European la probe de dublu şi triplu.
Echipa naţională de juniori a României a ocupat locul 3 la Campionatele Mondiale de fotbal-tenis din Cehia (2006)
Pe lângă sportivii menţionaţi, s-au mai evidenţiat în probele combinate: Cătălin Onuţu, Daniel Săsărman, Nicolae Marmaliuc, Romulus Săpânţan, Petre Tabarcea, Mariana Coroamă.
Dintre antrenorii cu rezultate deosebite pot fi remarcaţi: Frederico Tavares, Dumitru Toma, Traian Pop, Ion Eparu şi R. Săpânţan.

AGERPRES