În urma unei frumoase colaborări între Colegiul Național „Unirea” și UMFST Târgu Mureș, elevii uniriști beneficiază de o serie de activități educative interactive care au ca temă istoria antică și, în mod special, armata romană și arheologia provincială romană.
Ultimele astfel de activități au fost realizate în luna februarie de lect.univ.dr. Fábián István (UMFST), în colaborare cu prof.dr. Dălălău Titi-Vasile și prof. Zidărescu Ioana. Domnul lect.univ.dr. Fábián István le-a prezentat elevilor liceeni, precum și celor de la gimnaziu, echipamente militare romane, realizate foarte fidel după cele descoperite arheologic, precum și instrumente folosite în medicina și chirurgia romană antică. Elevii au fost încântat de activități și au avut chiar și ocazia să testeze echipamentele militare.
În cadru activităților a fost prezentat și proiectul școlii de vară de arheologie desfășurat anual la Castrul Legiunii V Macedonica, Turda, unde, începând cu acest an se dorește cooptarea elevilor în vederea oferirii unui „insight” în ce privește cercetarea arheologică și valorificarea patrimoniului istoric-arheologic. Astfel UMFST, prin specializarea „Istorie”, dorește reluarea unor inițiative din anii ’90 când elevii participau la săpăturile arheologice, constituindu-se adevărate pepiniere de studenți la Istorie și specialiști în Istorie-arheologie. Elevii de la „Unirea” s-au arătat interesați de propunerea de practică arheologică pe castrul de la Turda și au anunțat că doresc să își depună candidatura pentru cele 10 locuri disponibile.