Începând de anul acesta, Muzeul Județean Mureș desfășoară un nou program de pedagogie muzeală dedicat elevilor de liceu. Tema activităților a fost convenită în prealabil cu partenerii săi educaționali, iar în cursul lunii februarie, programul „Istoria se învață (și) la muzeu” a fost stabilit și definitivat cu școlile și profesorii implicați. În ciuda războiului ruso-ucrainean care a izbucnit între timp, conducerea muzeului a decis să nu renunțe la program din următoarele două motive.
Tematica programului propus de muzeu este legată de expoziția „Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, deschisă în 2021. Războiul ca temă de cercetare este doar un „pretext”, sesiunile concentrându-se mai puțin asupra evenimentelor războiului și a bătăliilor propriu-zise, ci asupra experiențelor soldaților de pe front (de exemplu, elevii vor putea scrie o scrisoare de pe front) și parțial, asupra vieții de zi cu zi, din spatele frontului (de exemplu, rechizițiile).
Cei care au vizitat expoziția cunosc faptul că ea nu prezintă războiul în sine și nici nu glorifică în vreun fel ideea de război. Pe de altă parte, elevii de astăzi se confruntă, fără să vrea, cu imagini ale războiului ruso-ucrainean și este important să îi ajutăm să le înțeleagă. Deși nu acesta a fost scopul inițial al programului, prelegerile, ghidajele și activitățile au fost adaptate la situația prezentă, comparând conflictul actual cu Primul Război Mondial. În opinia noastră, credem că despre război se poate discuta cel mai bine în timp de război, iar elevii de astăzi sunt în măsură să înțeleagă lipsa de sens a războiului și să condamne toate formele acestuia. Muzeul, ca instituție de cultură, condamnă în mod firesc orice agresiune și conflict, manifestându-și solidaritatea față de victimele războiului.
Text și concept program „Istoria se învață (și) la muzeu”: Tamás SÁRÁNDI, muzeograf la Secția de Istorie
Credit foto: Henn Attila, 16.11.2022