Numărul foarte mare de intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată din 2022, aproape 800 în luna martie a anului trecut, a dus la creşterea timpului mediu de răspuns al echipajelor de intervenţie, la 19,22 minute, a informat, luni, într-o conferinţă de presă, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, general de brigadă Călin Handrea.
„În anul 2022, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş a intervenit la 3.032 situaţii de urgenţă faţă de 2.290 în anul 2021, numărul intervenţiilor crescând cu 32.40%, dintre care 465 de incendii cu un plus de 1,53% faţă de anul anterior (…) Cele mai multe intervenţii în anul 2022 s-au înregistrat în luna martie, 795 intervenţii, iar cea mai mare variaţie comparativ cu lunile anului 2021 s-a înregistrat tot în luna martie, cu 430% mai multe intervenţii (…) Timpul mediu de răspuns al echipajelor de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş a fost de 19,22 minute. Principalul factor care a dus la creşterea timpului mediu de răspuns a fost numărul mare de intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată. Excluzând aceste intervenţii, timpul mediu de răspuns este de 12,36”, a declarat general de brigadă Călin Handrea, într-o conferinţă de presă.
Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD din judeţ a fost de 9,51 minute, întrucât serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare, îşi desfăşoară activitatea în 15 locaţii din judeţ.
„Subunităţile operative din cadrul inspectoratului au în dotare ambulanţe de tip B2 (Echipaj Prim Ajutor), iar Detaşamentul de Pompieri Târgu Mureş are în dotare o ambulanţă de tip C1 (Terapie Intensivă Mobilă), o ambulanţă tip Neonat pentru nou născuţi şi două motociclete SMURD. Cele mai puţine intervenţii SMURD în anul 2022 s-au înregistrat în luna septembrie, 1509, cea mai mare variaţie s-a înregistrat în luna ianuarie, numărul intervenţiilor crescând cu 26.03% faţă de aceeaşi lună a anului 2021. Cele mai multe intervenţii SMURD s-au înregistrat în luna iulie, 1945”, a precizat generalul Handrea.
Şeful ISU Mureş a arătat că în perioada supusă evaluării s-au remarcat unele intervenţii care prin amploare, durată şi complexitate au necesitat desfăşurarea unor acţiuni în colaborare cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii, acţionându-se cu un număr mare de efective şi tehnică de intervenţie.
Dintre acestea, cele mai reprezentative au fost o tentativă de suicid, în Târgu Mureş, în luna mai, incendiul de pădure în zona localităţii Lunca Bradului din luna iunie, degajarea unor persoane căzute în fosa septică a şcolii în localitatea Sărăţeni, în luna iulie, şi o explozie urmată de incendiu într-un bloc de locuinţe din Târgu Mureş, în luna august. AGERPRES