Presiunea psihologică asupra angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Horea” al judeţului Mureş a crescut, ajungându-se la peste 60 de intervenţii pe zi, dar instituţia nu le poate asigura un psiholog, întrucât niciun profesionist nu a fost interesat să se prezinte la concursurile organizate, a anunţat, vineri, inspectorul şef al ISU Mureş, colonel Călin Handrea.
„Noi, pompierii, suntem o familie mare şi stând la serviciu 24 de ore, pentru că aşa sunt turele, eşti obligat să te consiliezi, să îţi împărtăşeşti probleme, nevoi, dorinţe. Se consiliază atât în tura de serviciu, la ieşire discută cu cealaltă tură şi împărtăşesc problemele întâlnite, iar în momentul în care le împărtăşeşti parcă se mai împart. Acest post de psiholog există în statul de organizare, a fost scos de mai multe ori la concurs, nu s-a încadrat. Suntem arondaţi la ISU Bucureşti, au mai mulţi psihologi dar totuşi distanţa e mare, vin şi ei când pot. Ar fi nevoie pentru că intervenţiile în domeniul nostru sunt foarte dificile şi pot să lase urme iar omul are nevoie să vorbească cu un psiholog”, a declarat colonel Călin Handrea, în şedinţa de bilanţ a activităţii pentru anul 2019.
Şeful ISU Mureş a arătat că nevoia de psiholog este cu atât mai mare cu cât şi numărul intervenţiilor a crescut într-un an cu 20%, depăşind 22.500 în anul 2019, adică o medie zilnică de peste 60 de intervenţii la nivel de judeţ, cele mai multe fiind intervenţii pentru cazuri de urgenţă asistate de SMURD, urmate de incendii şi alte situaţii de urgenţă.
„Dintre acestea, 22.530 au fost intervenţii propriu zise. Am avut o creştere însemnată, de peste 20%, iar pe zi am avut un număr de aproape 62 de intervenţii, ceea ce înseamnă mult. În privinţa intervenţiilor altele decât SMURD, acestea au fost 1.655 faţă de 1.310 în anul precedent. Numărul solicitărilor, şi în acest caz, a crescut cu 26,34%”, a spus Handrea.
Timpul de răspuns al ISU Mureş a scăzut în mediul urban cu aproape un minut, faţă de anul 2019, dar a rămas acelaşi în mediul rural. AGERPRES