Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Tîrgu-Mureş (urmașa IUBCvT) i se cântă prohodul. Aceasta a decăzut lună de lună, de la încorporarea în cadrul Spitalului Județean și, în prezent, nu mai există posibilitatea salvării bebelușilor.
O greșeală! Așa se poate numi proiectul de hotărâre de Guvern privind reorganizarea şi desfiinţarea Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Tîrgu-Mureș. De ce? Pentru că spitalul a decăzut lună de lună, de la încorporarea în cadrul Spitalului Județean și, în prezent, nu mai există posibilitatea salvării bebelușilor! Pentru că secția nu a mai primit aparatură medicală. Pentru că nu este ecograf! Pentru că pleacă asistentele! Pentru că lipsesc unele medicamente de luni de zile… și lista este interminabilă, iar aceste probleme nu le-am identificat noi, ci ne-au spus-o medicii de acolo. Dr. Horațiu Suciu și dr. Radu Deac pun degetul pe rana Institutului care a salvat sute de inimi. Speranțe? Câteva, printre ele faptul că fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, a afirmat că vrea să redeschidă câteva institute închise în martie 2011, printre ele fiind şi cel de cardiologie de la Tîrgu-Mureş. În plus, Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, susține la rândul său reînființarea Institutului. El a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că a avut deja o discuție cu dr. Raed Arafat, noul ministru al Sănătății, în legătură cu reînființarea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Tîrgu-Mureș și că se va implica în rezolvarea problemei. Mai multe citiți în materialul de mai jos …
Începutul…
Ministerul Sănătăţii a postat pe site-ul propriu, la sfârşitul anului 2010, un proiect de hotărâre de Guvern privind reorganizarea şi desfiinţarea Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT). Institutul a fost desființat după aproximativ trei luni. Astăzi, Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Tîrgu-Mureş (urmașa Institutului) i se cântă prohodul. Clinica a decăzut lună de lună, de la încorporarea în cadrul Spitalului Județean și, în prezent, nu mai există posibilitatea salvării bebelușilor, afirmă dr. Horațiu Suciu, șeful fostului IUBCvT, deși operații pe cord deschis pentru bebeluși se făcea până acum doar la Tîrgu-Mureș.
Fără bani nu e performanță
Reorganizarea Institutului de Boli Cardiovasculare, și integrarea sa în cadrul Spitalului Județean, a însemnat reducerea finanțării pentru operațiile pe cord deschis. De aceea, dr. Horațiu Suciu a precizat că după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT), în 2010, şi transformarea acestuia în secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Tîrgu-Mureş, unitatea pe care o conduce s-a confruntat permanent cu o serie de lipsuri – de la medicamente şi aparatură până la medicii anestezişti: ,,Desfiinţarea IUBCvT a fost o mare nedreptate, o prostie, care ne-a pus pe butuci. S-a spus că s-a făcut reorganizarea pentru eficientizare, dar la mijloc au fost cauze politice, orgolii locale – să arătăm cine e şef, să ne băgăm puţin şi în banii Institutului. După un an şi jumătate, putem pune punct. Noi am spus tot timpul că trebuie reînfiinţat Institutul, că nu poţi face nimic dacă stai la mâna altora, că spitalul înregistrează datorii, nu performanţă.”
În plus, dr. Florin Buicu, asistent profesor la Departamentul de Managementul sănătăţii publice la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Tîrgu-Mureş, Şeful Departamentului de sănătate al filialei PSD Mureş, a explicat faptul că „nefinanțarea se răsfrânge și asupra bolnavilor din Institut” dând următorul exemplu: Institutul trata, înainte de desființare, aproximativ 5.000 de bolnavi pe an, servicii decontate integral. Spitalul trata aproximativ 50.000 de bolnavi din care doar 40.000 erau decontați; aceasta înseamnă că acum avem la un loc mai mulți bolnavi nedecontați fiindcă fondurile nu au fost suplimentate.
„Am trăit cu rezervele de la IUBCvT şi am învăţat că se poate şi fără. Aparatură medicală nu am mai primit, nu avem ecograf, e defect de un an. Aparatura medicală se şi strică, nu avem contract de service. Injectomatele, o aparatură elementară, s-au stricat, am primit 20 prin intervenţia medicului Raed Arafat, din programul de gripă aviară. Sunt medicamente pe care nu le-am mai văzut de şase luni, precum Amiodarona”, a mai spus dr. Suciu.
Medicul Suciu s-a plâns şi cu privire la plecarea asistentelor medicale din cauza salariilor mici, ,,cu 1.000 de lei nu-ţi mai stă nimeni”, dar şi de faptul că de la 1 octombrie pierde şi doi medici anestezişti cu experienţă care vor pleca, pe fondul lipsurilor curente de la clinică. Ei vor fi înlocuiţi de un medic tânăr, care a fost numit dintre cei cinci anestezişti care se ocupau de operaţiile la adulţi. ,,Îl vor mai ajuta şi ceilalţi medici anestezişti şi doi rezidenţi. Medici chirurgi mai sunt, nu e o problemă”.
El a adăugat că, în acest an, s-a făcut un singur transplant, în luna februarie, în condiţiile în care, anual, IUBCvT Tîrgu-Mureş făcea 8-10 transplanturi, pentru care exista finanţare.
De cealaltă parte, şeful SCJU Tîrgu-Mureş, Florin Gomotârceanu, spune că activitatea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Tîrgu-Mureş va continua. El a dat asigurări că ,,s-au găsit înlocuitori” pentru medicii care vor pleca din octombrie. Cât despre singurul transplant din acest an, Gomotârceanu a precizat că nu reforma este de vină. Mai multe transplanturi nu au putut fi realizare din cauză că nu au existat ,,condiții bune” ori la donor, ori la receptor.
Însă și dr. Radu Deac (considerat „cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii” din România) critică unificarea Institutului cu Spitalul: „Spitalul a repartizat după bunul plac fondurile fără să țină seama că altele sunt necesitățile unui institut față de necesitățile unui spital. Fondurile Institutului au fost înglobate în fondurile Spitalului care are probleme de subfinanțare și are și deficiențe de management”.
Bebeluși fără speranță
Astfel, din cauza lipsei de fonduri, o parte dintre medicii Clinicii au plecat, lăsând descoperită problema operațiilor copiilor mici: ,,Din octombrie, urgenţe la copiii mici nu vom putea opera, în niciun caz. Medicul pe care l-am numit e tânăr, are o curbă de învăţare. Rezultatele din ani de muncă nu vor putea fi suplinite aşa, hop-ţop. Dar vom putea să operăm în continuare copii mai mărişori, să facem intervenţii la adulţi”, a declarat Suciu. Şeful Clinicii a apreciat că, în aceste condiţii, copiii mici care au nevoie de intervenţii pe cord probabil nu vor supravieţui, în condiţiile în care alte centre unde să se facă operaţii similare nu există în ţară, iar pentru operaţii în străinătate nu va mai fi timp. Potrivit lui Horaţiu Suciu, în România se nasc, anual, între 150-200 de copii cu malformaţii cardiace care necesită intervenţii chirurgicale.
,,Eu am scris nenumărate memorii. Şi ministrului. Sunt înregistrate, scrise – strategii, ce ar trebui făcut, cum să facem, să ne cumpere şi nouă nişte aparate, că n-am primit de opt ani nimic. Dar se pare că nu se consideră de către Ministerul Sănătăţii că aceasta e o problemă. Şi dacă nu se consideră, înseamnă că asta aşa ar trebui să fie. Eu trebuie să continui activitatea, pentru că eu o să plec ultimul de aici. Trebuie să asigur continuitate, am luat măsuri pentru continuarea activităţii, că nu poţi să stai şi să te uiţi cum se dezintegrează un serviciu. Dar vreau să vă asigur că nu este uşor să găseşti specialişti, să le promiţi ce? Că va fi mai bine, nu? Lucru care ni se promite de atâţia ani”, a spus Suciu.
„Dacă continuăm în felul ăsta, trebuie să ne așteptăm la ce-i mai rău. Trebuie să ne așteptăm la ce-i mai serios. Sper că vom avea o curbă de învățare rapidă cu colegii. În momentul de față am anunțat conducerea că intervențiile chirurgicale de urgență sunt stopate. Nou – născuții nu se vor opera deocamdată. Dacă vor apărea nou-născuți cu probleme în Tîrgu-Mureș îi vom opera, dar cu riscurile asumate ale medicilor și ale părinților”, a completat dr. Horațiu Suciu.
La Tîrgu-Mureș lista de așteptare pentru operații pe cord la copii este destul de lungă. Anul acesta, 200 de copii din toată țara așteaptă să fie operați pe cord, de la începutul anului înregistrându-se până acum 160 de operații la copii. La Tîrgu-Mureș, medicii operau într-un an aproximativ 50 copii nou-născuți a căror viață depindea de o intervenție chirurgicală.
Soluții
Fostul Ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, a generat noi speranțe pentru susținătorii reînființării Institutului. Acesta a afirmat că vrea să redeschidă câteva institute închise în martie 2011, printre ele fiind şi cel de cardiologie de la Tîrgu-Mureş, unde se fac singurele operaţii pe inimă pentru nou-născuţi şi sugari: ,,Vrem să redeschidem Institutul de Cardiologie din Tîrgu-Mureş. Căutăm variante pentru păstrarea autonomiei financiare, dar unităţile sanitare nu vor avea personalitate juridică”, a afirmat Cepoi.
În prezent, toți marii medici care au o „legătură de suflet” cu Institutul consideră că singura soluție este reînființarea IUBCVT. Astfel, dr. Radu Deac vede o singură soluție: „Să se reînființeze Institutul pentru că Spitalul are probleme mari de management”. Dar, dr. Deac afirmă că deocamdată există doar zvonuri referitoare la reînființare și că „promisiuni oficiale și directe nu sunt”.
În plus, dr. Buicu a afirmat că „serviciile medicale de urgență trebuie decontate altcumva decât celelalte servicii. Soluția este ca aceste servicii să fie decontate corect și integral”.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Tîrgu-Mureş, Horaţiu Suciu, afirmă că singura soluţie pentru problemele grave ale unităţii este reînfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care a fost desfiinţat ,,abuziv, având la bază argumente hilare”. Suciu a subliniat că singura ,,soluţie normală” pentru problemele grave cu care se confruntă unitatea, legate de lipsa de dotări, de aparatură, de personal, ar fi reînfiinţarea IUBCvT, ca structură cu personalitate juridică proprie, care să îşi poată face propriile politici legate de dotări şi personal, cu finanţare în funcţie de performanţă.
„Toate aceste lucruri negative care s-au întâmplat nu sunt decât consecinţe ale acestei desfiinţări. Vă informez că situaţia este gravă din punctul acesta de vedere, dacă o lăsăm să continue aşa, şi că singura soluţie normală este reînfiinţarea IUBCvT. Lucru care nu ar trebui să supere pe nimeni, din contră, ar trebui să bucure pe toată lumea, indiferent că sunt oameni politici sau nu. Vă reamintesc, Institutul mergea foarte bine, era cea mai performantă unitate sanitară din România din toate punctele de vedere, nu numai profesional, ci şi din punctul de vedere al activităţii administrative, nu avea datorii. Şi s-a luat această decizie într-un mod abuziv, pe baza unei note de fundamentare total hilare, deci ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns, şi având la bază nişte argumente total ilogice şi probabil ascunzând alte interese. Singura soluţie, repet, este reînfiinţarea Institutului. Dacă nu se doreşte acest lucru, înseamnă că trebuie să ne aşteptăm la ce e mai rău în continuare”, a spus Suciu.
Susținători
Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, susține la rândul său reînființarea Institutului. El a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că a avut deja o discuție cu dr. Raed Arafat, noul ministru al Sănătății, în legătură cu reînființarea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Tîrgu-Mureș și că se va implica în rezolvarea problemei: „Am avut o discuție telefonică cu doctorul Raed Arafat pe care l-am felicitat după ce a preluat atribuțiile de ministru la Ministerul Sănătății și la sfârșit de săptămână voi avea o întâlnire cu doctorul Arafat și vom aborda împreună cu dumnealui și chestiunea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant”, a declarat Ciprian Dobre. „Am susținut Institutul Inimii, încă dinaintea desființării lui, dintr-un motiv foarte simplu, și anume faptul că aceste intervenții chirurgicale nu le mai face nimeni pe teritoriul țării. Atâta vreme cât un Institut sau o clinică poate să facă niște intervenții de o asemenea performanță cred că trebuie susținut”, a completat președintele CJ Mureș.
Cum a început totul?
La sfârșitul lunii decembrie 2010, săptămânalul Punctul prezenta începutul sfârșitului pentru Institutul Inimii. Astfel ,vineri, 24 decembrie 2010, pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi-a făcut loc, pe la orele 17.30 – 18.00 – un comunicat de presă care anunţa intenţia de a comasa mai multe institute de cardiologie şi de boli cardiovasculare cu spitale judeţene, prin adoptarea unor hotărâri de Guvern lansate pentru 30 de zile în dezbatere publică. Astfel, Institutul târgumureșean trebuia să fie reorganizat ca un centru fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş (SCJU) şi să fie coordonat de un medic-şef centru, ceea ce s-a și întâmplat prin HG din 9 martie 2011, desființare pe criterii politice care a făcut ca cele șase clinici ale fostului institut să devină secții ale SCJM alături de alte secții medicale și chirurgicale.
În momentul acela Institutul funcţiona de 15 ani în aceeași formulă. De 15 ani a ajuns să dispună de şase clinici şi să atingă un nivel de personal care se cifra la aproape 400 de persoane. Iar unul dintre cele mai importante aspecte este că nu a înregistrat arierate. Adică datorii istorice, respectiv nu a avut un management ineficient.
„Înainte de a fi redactat acest proiect de hotărâre ar fi trebuit să fim consultaţi sau cel puţin să vină o echipă, specialişti care să evalueze activitatea, partea spitalicească, partea medicală, partea economică şi după aceea să se ia o hotărâre. Eventual să fim întrebaţi dacă acest proiect corespunde activităţii noastre. Evident acest lucru nu s-a întâmplat. S-a invocat o reformă, o reformă a paturilor, o reformă pe care ne-o dorim cu toţii, dar aceasta înseamnă reforma? Să desfiinţăm cea mai performantă unitate din domeniul medicinii cardiovasculare? Nu cred că reforma se face desfiinţând nişte unităţi de înaltă performanţă, în condiţiile în care patologia cardiovasculară este numărul unu în mortalitate şi morbiditate şi noi asta facem – desfiinţăm instituţiile cele mai importante”, spunea atunci prof. dr. Radu Deac.
Vasile Dancea