Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, James Rosapepe, va primi, peste doar câteva zile, în 1 iulie 2019, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș. Citiți în continuare un interviu realizat de Ela Giurgea, acordat în exclusivitate Punctul și Radio Son, de conf. dr. Cristian Boeriu, cel care va susține Laudatio în cadrul evenimentului:
Reporter: Ce ne puteți spune despre acest eveniment, până la urmă, pentru întreaga comunitate? De când ați început preparativele și cum de v-ați gândit chiar la James Rosapepe?
Cristian Boeriu: În ședința de Senat din 22 mai 2019 s-a supus votului Senatului UMFST propunerea de acordare a titlului Doctor Honoris Causa pentru fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa domnul James Rosapepe. Desigur că propunerea respectvă a fost votată în unanimitate, urmând ca în data de 1 iulie 2019 să aibă loc ceremonia, o ședință festivă a Senatului Universității noastre, la care desigur că va participa, a confirmat participarea Excelența Sa. Motivul pentru care s-a făcut această propunere este că domnul ambasador a avut o legătură foarte strânsă cu România, nu doar în calitatea sa diplomatică, ci și prin modul în care a reușit să se apropie de oameni, de oamenii simpli. Dânsul a călătorit foarte, foarte mult în țara noastră, citeam chiar în cartea pe care a scris-o despre România împreună cu soția lui, o carte care se numește ”Dracula is dead” (”Dracula este mort”, n.r.) faptul că obișnuia să iasă în București și nu numai, singur, într-o mașină fără însemne diplomatice, tocmai ca să se familiarizeze mai bine cu ceea ce înseamnă poporul român, ceea ce înseamnă obiceiurile noastre. Și, spuneam, nu numai în București, ci și în alte zone ale țării – practic, dânsul a vizitat toate județele României și era interesat în special de tradiții și obiceiurile locului, evident, experiențe culinare, evident tradiții populare, toate acestea fiind ilustrate într-un absolut superb în această carte pe care dânsul a scris-o împreună cu soția lui.
Are de asemenea o activitate prodigioasă, aș putea spune, în ceea ce privește întărirea legăturilor pe linie academică între Statele Unite și România și în acest sens aș da exemplul unui parteneriat pe care dânsul l-a gestionat și l-a inițiat, între Universitatea din Maryland și Colegiul Profesorilor Români de IT, deci aceasta este iarăși o realizare deosebită, cu care nu cred că se pot mândri foarte mulți dintre cei care au lucrat pe linie diplomatică în România sau cel puțin nu din partea Statelor Unite.
Revenind la aceste călătorii pe care le-a făcut în țară, el a fost foarte mult implicat în dezvoltarea armoniei și diversității etnice între, în România și Statele Unite. Deci el a intrat în comunități diferite, în zone cu etnii diferite în România și a surprins foarte, foarte bine elementele care aduc etniile laolaltă în România, iarăși un lucru pe care l-a expus foarte frumos în cartea pe care dânsul a scris-o.
Pentru noi este o onoare prezența dânsului la Târgu Mureș în universitatea noastră și desigur considerăm că, având în vedere activitatea lui, atât pe linie politică, diplomatică, actualmente dânsul este senator de Maryland, este la al patrulea mandat, dar și implicarea lui pe linie socială și economică, în vederea strângerii relațiilor din România și Statele Unite, cred că toate acestea reprezintă motive suficiente pentru a i se acorda o astfel de distincție, care ne onorează și pe noi, dar și pe dânsul.
R: Spuneați că este un mare prieten al României…
C.B.: Da, spuneam acest lucru, pe de o parte ținând seama de toate elementele pe care le-am prezentat, dar în afară de aceasta mai există două aspecte la care aș vrea să mă refer. Primul: domnul ambasador este președintele unui grup privat de investiții, este o firmă de investiții care a ajutat un număr de peste 2 milioane de români, împreună cu familiile lor, să-și găsească loc de muncă în străinătate, cei care au dorit să facă acest pas. Dânsul s-a implicat foarte mult prin acest fond de investiții pe care l-a creat și al cărui președinte este în acest domeniu și totodată dânsul actualmente este membru în boardul de conducere al unui alt fond de investiții, care se ocupă cu investiții în domeniul bancar, comunicații, real estate, imobiliare și servicii de consum, tot în țara noastră se întâmplă treaba asta, din 2002. Deci practic începând din anul 2002, până în 2014, dânsul a fost foarte activ în acest domeniu, fiind membru în boardul de conducere al acestui fond de investiții.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.