De o lună de zile nu mă mai uit la televizor. Oricum mă uitam puțin, dar acum am renunțat de tot. M-am săturat de știri de divertisment, de breaking news-uri, de clișeele reporterilor și de multe altele. Dar nu despre asta e vorba.
E vorba că e la modă DNA, DIICOT, arestările și cercetările de porțelan. Adică acelea făcute ca să ne scoată ochii. Ca să ne arate că justiția funcționează și funcționează bine. Adică priviți, popor tâmp, facem curățenie! Ne-am pus pe treabă. Vrem să vârâm după gratii, să umplem pușcăriile de politicieni corupți. De parlamentari, primari și funcționari care și-au băgat mâinile până la coate în buzunarul public.
Potrivit datelor furnizate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Tîrgu-Mureș 6,1% din cauzele care ajung în cercetarea procurorilor nasc rechizitorii. Adică 6,1% din cercetările domniilor lor nasc niște dosare care ajung în fața judecătorilor. Atât. Iar din ele, după ani de judecată (vezi cazul Adrian Năstase), o altă parte importantă scapă de condamnări, deși evidența și flagrantul e cât casa.
Explicația: e campanie electorală. Una perpetuă, din păcate. Ne uităm tâmpi la televizor cum politicienii sunt arestați, cercetați, judecați, iar mai apoi spețele lor, dosarele lor se pierd în timp și în memoria societății, până ajung să nu mai însemne nimic. Obiectivul în schimb a fost atins: omul a fost discreditat. Atât. E vorba doar de imagine, iar justiția de multe ori este amestecată în acest joc mizerabil prin care ni se scot ochii. Mă rog, celor care nu văd mai departe de o arestare televizată, celor care cred și și-au făcut o religie din breaking news-ul televiziunilor de știri.
Soluția? Nu știu. E greu de crezut că ceva se va schimba peste noapte. Așadar ține doar de mine și de dumneata cititorule să ne deschidem mințile și să vedem dincolo de aceste spectacole de prost-gust televizate. Să protestăm în stradă sau la urnă. Poate că sunt vorbe mari, dar cred că numai așa poate funcționa.
Cătălin Hegheș