Tribunalul Mureş a amânat, miercuri, pentru a 35-a oară, judecarea în dosarul foştilor şefi ai Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru mai multe infracţiuni, inclusiv corupţie şi complicitate la bancrută frauduloasă.
Noul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 19 iunie, pentru comunicarea raportului de expertiză grafologică expertului parte, cu menţiunea că acesta se poate prezenta în arhiva instanţei pentru a putea studia actele care au stat la baza întocmirii documentului şi să formuleze un punct de vedere.
Dosarul a intrat în instanţa de fond în data de 4 octombrie 2013, iar de atunci a fost amânat în repetate rânduri, la cererea inculpaţilor şi a apărătorilor acestora, pentru efectuarea unor expertize, pentru lipsa sau înlocuirea apărătorilor, pentru internări în spital, pentru audierea inculpaţilor sau a martorilor, unii dintre aceştia prezentându-se cu mandate de aducere, în urma refuzului de a da curs citaţiilor, timp de mai multe termene.
În dosarul numărul 4760/102/2013, foştii şefi ai Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, Teodor Giurgea, fost director al instituţiei, Orban Laszlo Levente, fost director tehnic, Maria Pătraşcu, director economic, şi Ioan Popa, şef birou investiţii, sunt judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, uz de fals şi complicitate la infracţiunea de bancrută frauduloasă, toate în formă continuată.
Celor patru şefi ai ABA Mureş, alături de Laurenţiu Manuel Huja, director tehnic al unei firme din Negreşti Oaş, procurorii DNA le impută faptul că, printr-o serie de documente, bănuite a fi false, ar fi încercat să ascundă o parte din activul unei societăţi comerciale aflate în insolvenţă, fapt ce ar fi dus la prejudicierea creditorilor acesteia.
Pe lista inculpaţilor se mai regăseşte şi SC ANCORA CONS SRL în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.
Din rechizitoriul DNA reiese că, în cursul anului 2011, Teodor Giurgea, director la ABA Mureş, Orban Laszlo Levente, director tehnic, Maria Pătraşcu, director economic, şi Ioan Popa, şef birou investiţii, ‘cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice’, ar fi avizat două contracte de cesiune încheiate de SC LAURENŢIU H SRL Negreşti Oaş, firmă reprezentată de Laurenţiu Manuel Huja, şi cu societatea S.C. Globe Trotters S.R.L. Târgu Mureş, societate aflată în procedura insolvenţei.
‘În continuare, inculpaţii reprezentanţi ai ABA Mureş au încheiat cu SC LAURENŢIU H SRL trei contracte de investiţii având ca obiect efectuarea unor lucrări de amenajare şi regularizare a unor ape din judeţul Mureş. În această modalitate, aceste lucrări, iniţial atribuite S.C. Globe Trotters S.R.L. şi nefinalizate, au fost încredinţate direct către SC LAURENŢIU H SRL, consecinţa fiind prejudicierea creditorilor S.C. Globe Trotters S.R.L., firmă aflată în procedura insolvenţei şi, ulterior, în procedura falimentului. Ulterior, pe baza unor documente justificative fictive ce atestau în mod nereal că lucrările au fost executate de S.C. LAURENŢIU H S.R.L, inculpaţii Giurgea Teodor, Orban Laszlo Levente, Pătraşcu Maria şi Popa Ioan au avizat la plată contravaloarea acestor lucrări în sumă totală de 1.014.000 lei, executate anterior încheierii acestor contracte de către S.C. Globe Trotters S.R.L. Târgu Mureş’, se arată în rechizitoriu.
Potrivit documentului, în baza unor contracte de subcontractare, suma de 1.014.000 lei a ajuns, după reţinerea unui comision, în conturile inculpatei SC ANCORA CONS SRL Sâncraiu de Mureş, societate comercială care era administrată în fapt de reprezentantul S.C. Globe Trotters S.R.L. Târgu Mureş.
‘Pentru că această sumă de bani nu a mai intrat în patrimoniul societăţii aflate în stare de insolvenţă, această situaţie a condus la prejudicierea creditorilor acestei societăţi comerciale, în rândul cărora se află inclusiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş. Lichidatorul judiciar s-a constituit parte civilă în numele S.C. Globe Trotters S.R.L cu suma de 1.014.000 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor aparţinând SC ANCORA CONS SRL’, conform rechizitoriului.
AGERPRES
E „decat” 2017! Nu e graba, boss! Cainii latra, ursul merge! Pentru cativa firfirici nu merita osteneala! Poate se asteapta gratierea!