Conform bilanţului pe anul trecut publicat de Judecătoria din Tîrnăveni, la data de 1 ianuarie 2012 pe rolul Judecătoriei Târnăveni se aflau 657 cauze, dintre care 612 de cauze civile şi 45 de cauze penale. La aceeaşi dată în 133 de dosare judecata era suspendată. În anul 2012 s-au înregistrat 2.038 cauze, din care 1882 cauze civile şi 156 cauze penale. Dintre acestea, 250 cauze erau cu minori şi de dreptul familiei şi 108 litigii cu profesionişti. Faţă de anul 2011 numărul cauzelor intrate a scăzut cu 223 de cauze, respectiv cu 9,86 %. În anul 2012, volumul total de activitate al instanţei a fost de 2695 cauze, 2494 cauze în materie civilă şi 201 în materie penală.
Nepăsare?
Judecătoria din Târnăveni se plânge de colaborarea deficitară cu Primăriile din comunele arondate. În bilanţul activităţii Judecătoriei din Târnăveni pe anul 2012 se precizează că există numeroase situaţii în care se revine în mod repetat cu adrese pentru efectuarea anchetelor psihosociale sau obţinerea de înscrisuri şi relaţii, îndeosebi în procesele de fond funciar, fapt ce a determinat aplicarea de amenzi judiciare în cazul unor primari. Singura excepţie o face Primăria din Tîrnăveni care prin serviciile sale răspunde cu promptitudine solicitărilor din dosare. Judecătoria din Tîrnăveni are arondate pe lângă municipiul Tîrnăveni, comunele Adămuş, Băgaciu, Găneşti, Mica, Bahnea, Suplac, Coroisînmărtin, Zagăr şi Cucerdea.
Personal insuficient
Dintre vulnerabilităţile identificate în cursul anului 2012 se remarcă insuficienţa personalului atât la judecători, cât şi la grefieri, astfel încât conducerea instanţei îşi propune şi pe viitor să facă demersuri pentru asigurarea numărului optim de personal, în vederea evitării supraîncărcării completelor de judecată, cu repercusiuni directe asupra duratei şi calităţii actului de justiţie.
Judecătoria Tîrnăveni se mai confruntă cu o problemă în ceea ce priveşte personalul, şi anume lipsa unui specialist informatician în cadrul instanţei pentru remedierea promptă a neregulilor ce apar inerent în funcţionarea programului ECRIS. Judecătoria Tîrnăveni este, de asemenea, singura instanţă de pe raza Curţii de Apel Tîrgu-Mureş, care nu are în dotare un autoturism care să poată fi folosit pentru transportul dosarelor către celelalte instanţe, ridicarea consumabilelor necesare funcţionării instanţei, predarea şi preluarea corespondenţei speciale etc.
Chiar dacă problema desfiinţării Judecătoriei la Tîrnăveni revine mereu, punerea în practică ar însemna o lovitură grea pentru municipiu, care ar fi privat de asemenea servicii. În viitor, Judecătoria îşi propune înlăturarea percepţiei negative a societăţii civile faţă de activitatea instanţelor, ceea ce constituie unul dintre obiectivele prioritare, fiind absolut necesar şi ca magistraţii şi personalul auxiliar să respecte dispoziţiile statutare, regulamentare şi normele codurilor deontologice.
Activitatea judecătorească la Tîrnăveni are o îndelungată tradiţie începută în anul 1921, când, ca urmare a înfăptuirii Reformei agrare şi ca necesitate a legiferării acesteia, s-a constituit Tribunalul Judeţean Târnava Mică, ce a funcţionat până în anul 1968.
Judecătoria Tîrnăveni a fost înfiinţată în luna decembrie 1995, circumscripţia acesteia cuprinzând, conform Hotărârii Guvernului nr. 337/1993, cu modificările şi completările ulterioare, municipiul Târnăveni şi nouă comune şi anume: Adămuş, Băgaciu, Găneşti, Mica, Bahnea, Suplac, Coroisînmărtin, Zagăr şi Cucerdea.
Datorită faptului că schema Judecătoriei Tîrnăveni prevede un număr redus de posturi de judecător, 4 posturi, din care sunt ocupate efectiv 3 posturi nu există la nivelul instanţei secţii, magistraţii instanţei judecând în toate materiile prevăzute de lege în competenţa judecătorilor.
Mircea Barbu