Judeţul Harghita dispune de cele mai multe piste de bob din ţară, interesul turiştilor pentru a trăi experienţe noi fiind unul foarte ridicat.
Directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), Szabó Károly, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că prima pistă de bob a fost înfiinţată acum patru ani, în Valea Ghimeşului, în comuna Lunca de Sus, iar efectul a fost unul pozitiv, atât în ceea ce priveşte atragerea turiştilor cât şi al investiţiilor realizate, ulterior, în zonă.
Acesta a precizat că s-au deschis noi unităţi de cazare, restaurante, s-au amenajat parcări, iar în prezent se construieşte un hotel, care va dispune de un centru wellness.
„Ca şi brand, zona Gimeşului a căpătat putere şi cam într-un an şi jumătate a atras 200.000 de turişti din zonă, din judeţele limitrofe, iniţial, şi apoi au început să vină şi din alte părţi”, a arătat directorul executiv al Visit Hisit Harghita.
A două pistă de bob construită a fost cea de la Borsec, o investiţie a Primăriei, cu finanţare de la Ministerul Turismului, după care au fost amenajate piste de bob şi la Topliţa, Lacu Roşu, Băile Homorod şi Vârşag.
Potrivit sursei citate, în prezent se construieşte una în pasul Pângăraţi, între Gheorgheni şi Lacu Roşu şi sunt informaţii că există intenţia unei astfel de investiţii şi în zona Băile Tuşand.
„E o investiţie în jur de 1.000.000 Euro, iniţial, acum 1.500.000 Euro, pentru că preţurile au cam urcat. (…) E ceva relativ nou prin ţară şi, ţinând cont de numărul mare de piste de bob din judeţ, să zicem şapte la momentul de faţă, eu cred că în toată ţara nu sunt atâtea, în total. (…) Eu zic că aceste piste contribuie la atractivitatea judeţului. Suntem o zonă muntoasă, suntem un judeţ verde şi astfel de experienţe prind bine, pentru că a trecut vremea când omul mergea la cazare şi stătea acolo toată ziua. Acum, turiştii vor experienţe, mai ales dacă sunt cu copiii. Turistul din ţară nu are o problemă să se urce în maşină, să meargă 50- 100 km, dacă vrea ceva experienţă. Oamenii se mişcă, sunt mai lejeri şi suntem obişnuiţi că nu avem autostrăzi şi deplasarea e cam greoaie, dar aşa trăim, asta e realitatea din România”, a declarat Szabó Károly.
Cu excepţia pistei de la Borsec, care funcţionează doar pe timpul verii, toate celelalte funcţionează şi pe timpul iernii, iar turiştii sunt încântaţi de experienţele trăite.
„Merg turiştii şi iarna, e frumos când pe copaci este zăpadă, totul în jur e alb, mai ales dacă filmezi cu drona atunci e foarte frumos, iar peisajul e deosebit”, a spus directorul Visit Harghita.
De altfel, pistele de bob sunt prezente şi în noul clip de promovare al judeţului, care a fost lansat joi seara şi care cuprinde cele mai importante atracţii „family friendly” din Harghita.
„Descoperă peisajele magice ale judeţului Harghita, unde fiecare moment este o aventură în familie”, se arată în descrierea clipului de promovare, postat pe pagina de Facebook a Visit Harghita.
De asemenea, experienţele oferite de pistele de bob din judeţ se încadrează şi în anul tematic propus de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita pentru 2024, respectiv Anul Adrenalinei.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Bíró Barna Botond, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), a declarat că în acest an se promovează stilul de viaţă activ, mişcarea şi aventura, iar turiştii care vin în judeţ vor avea la dispoziţie numeroase programe interesante.
Potrivit acestuia, în urmă cu doi ani s-a luat decizia de a organiza astfel de ani tematici în turism şi de a promova segmentat atracţiile judeţului.
„Am început cu Anul Gastronomiei, anul trecut a fost Anul turismului de sănătate, iar acum l-am dedicat adrenalinei (…) Turiştii care vin la noi pot explora judeţul Harghita călare, pot încerca pistele de bob, pot zbura cu parapanta sau cu balonul cu aer cald, pot escalada munţii sau explora peşterile, aceste fiind doar câteva din oportunităţile oferite. Anul Adrenalinei se potriveşte şi axei strategice în turismul de la noi, Harghita fiind un judeţ Family Friendly, ceea ce presupune foarte multe activităţi de tip outdoor”, a declarat Bíró Barna Botond, pentru AGERPRES.
Directorul executiv al Visit Harghita, Szabó Károly, a mai subliniat că această idee, a Anului Adrenalinei, a prins foarte bine la Târgul de Turism al României, unde judeţul Harghita a avut un stand de tip outdoor, foarte multe persoane fiind interesate de atracţiile prezentate. AGERPRES