Județul nostru este pe locul 12 în țară după sumele atrase de la UE sau alți donatori la bugetele administrațiilor locale (primării și consilii județene), în perioada 2012 – 2016, conform informațiilor difuzate Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și analizeeconomice.ro.
Astfel, în cei patru ani și jumătate, județul Mureș a atras 520 de milioane de lei.
Cea mai mare sumă a fost atrasă în 2013 – 175 de milioane de lei, iar cea mai mică în 2012 – 78 de milioane de lei. Înaintea județului Mureș se plasează județele: Bihor, Timiș, Hunedoara, Cluj, Dolj, Bistrița Năsăud, Dâmbovița, Bacău, Suceava, Iași și Constanța.
Între 2012 și 2016, sumele atrase de la UE și alți donatori de către administrațiile locale din România s-au ridicat la valoarea de 18,22 de miliarde de euro.
Conform analizeeconomice.ro, fondurile structurale și de coeziune atrase de România au fost în sumă de 14,1 miliarde de euro. Dacă raportăm sumele atrase de către administrațiile locale la totalul fondurilor atrase, rezultă că aproape o treime din aceste fonduri structurale de coeziune au fost atrase de primării și consilii județene. Restul sumelor au fost atrase de administrația centrală și persoanele juridice (companii sau asociațiile non-profit).
Județele codașe la atras fonduri europene de către administrațiile locale în perioada 2012 – 2016 au fost: Galați, București, Giurgiu, Teleorman, Călărași, Tulcea, Brăila, Buzău, Gorj și Ialomița.
Ultimele proiecte semnate în 2017
Ultimele două proiecte pentru care administrațiile locale din Mureș au atras fonduri europene sunt legate de domeniul cultural și se referă la reabilitarea Palatului Culturii din Tîrgu Mureș și la Clădirea Muzeului de Științe ale Naturii din Tîrgu Mureș.
1,5 milioane euro pentru Palatul culturii
Astfel, la jumătatea lunii iunie 2017, la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș, a avut loc semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea Palatului Culturii”, în valoare totală de circa 1,5 milioane de euro. Prin contractul semnat de către președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, alături de Simion Crețu, director general ADR Centru, acest important obiectiv de patrimoniu din județul Mureș va beneficia de aproape 1,4 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru lucrări de reabilitare și modernizare finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de Investiții 5.1, destinată conservării, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului natural cultural.
„Au trecut peste 100 de ani de la finalizarea acestei clădiri simbol al orașului. Poate că acest secol, care a trecut peste clădire și oamenii săi, peste comunitatea mureșeană, nu a fost întotdeauna favorabil specificului cultural al Palatului, dar, cu toate acestea, impunătoarea clădire a găzduit numeroase și bogate evenimente, în orice epocă și perioadă. Suntem mândri că județul și orașul nostru găzduiesc un astfel de edificiu, bijuterie a stilului Secession cunoscută în întreaga lume! Legat de acest proiect de reabilitare, pregătit cu sufletul de echipa din cadrul Consiliului Județean, suntem în fața unei mari provocări. Dorim să redăm acestui imobil strălucirea de odinioară, cu fonduri europene nerambursabile, pentru a-l transforma într-o perlă a culturii pentru fiecare locuitor al acestui oraș, ca și pentru întregul județ și pentru toți cei care vizitează aceste locuri. Îmi doresc ca implementarea proiectului să nu întâmpine dificultăți, astfel încât Palatul să funcționeze în cele mai bune condiții cât mai curând”, a declarat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.
Proiectul este prevăzut a se finaliza în a doua jumătate a anului 2021, având un buget total de 6.515.142,93 de lei.
Consiliul Județean Mureș, în calitate de beneficiar al finanțării, estimează că va creștere numărul de vizitatori după aceste investiții, de la circa 34.500 la peste 36.500. Prin proiect se vor realiza lucrări de reparații exterioare, inclusiv restaurarea pieselor decorative metalice și a elementelor exterioare de piatră. La interior se vor efectua reparații la casa scării pentru Biblioteca Județeană și reparații în Sala Oglinzilor, la pictura murală. În cadrul acestui proiect se vizează și recondiționarea unor picturi pe pânză, a lambriurilor și pardoselilor, precum și repararea orgii din Sala de concerte.
11,3 milioane de euro pentru Muzeul de Științele Naturii
Spre sfârșitul lunii mai 2017, la sediul Muzeului de științele Naturii din Tîrgu Mureș, a avut loc semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea Muzeului de științele Naturii Tîrgu Mureș”, în valoare totală de circa 11,3 milioane de lei. Prin contractul semnat de către președintele CJ Mureș, Ferenc Péter, alături de Simion Crețu, director general ADR Centru, în prezența echipei de muzeografi, coordonată de directorul Zoltán Soós, Muzeul mureșean va beneficia de peste 9,2 milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru lucrări de reabilitare și modernizare finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de Investiții 5.1, destinată conservării, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului natural cultural.
„Se împlinesc, în curând, 124 de ani de când a fost edificat acest muzeu. Noi, locuitorii județului Mureș suntem foarte mândri de acest obiectiv de cultură, deoarece este primul muzeu de acest gen din Transilvania. Aici exponatele sunt prezentate într-o manieră modernă, pe principii ecologice, cu scopul de a întregi ideea de unitate dintre organism și mediu, și de a conștientiza publicul de necesitatea protejării mediului ambiant. Muzeul nostru deține și unul dintre cele mai frumoase trofee de cerb carpatin din lume, iar o sală multifuncțională face din această instituție științifică un factor de implicare în aspectele contemporane, fiindcă avem aici multe conferințe, simpozioane și întâlniri tematice internaționale. Dar tocmai această vechime și importanța acestui obiectiv ne-au făcut să pregătim o cerere de finanțare prin programul REGIO, pentru a moderniza muzeul, să-l transformam într-o perlă a culturii. Folosim resurse europene, dar și aproximativ 2 milioane lei, ca și contribuție totală în proiect, la cheltuielile eligibile și neeligibile”, a declarat Ferenc Péter, președintele CJ Mureș.
Reabilitarea muzeului mureșean, o clădire monument istoric, cu sprijinul fondurilor europene nerambursabile alocate prin POR 2014-2020 include, printre altele, restaurarea sculpturilor și a elementelor decorative, precum și reamenajarea sălilor de expunere, inclusiv achiziționarea dotărilor pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural mobil. Conform acestui proiect vor fi dezafectate adăugirile insalubre și subpantele create pentru spații de depozitare, iar încăperile vor fi recompartimentate pentru crearea unor grupuri sanitare noi, adecvate. În partea din spate a clădirii va fi înființată o centrală termică nouă și se va realiza unui spațiu tip seră pentru expunerea în cadru natural. În plus, în exterior vor avea loc amenajări peisagistice, cuprinzând o grădină senzorială în aer liber și o gradină terapeutică, cu plante aromatice și terasă neacoperită.
Data prevăzută pentru finalizarea lucrărilor este 27 martie 2022.
Titi DÃLÃLÃU